Big Fat Important Movie – An American Carol (2008)

Regie: David Zucker | 85 minuten | komedie | Acteurs: Trace Adkins, Kevin P. Farley, Kelsey Grammer, Chriss Anglin, Robert Davi, Serdar Kalsin, Bill O’Reilly, Geoffrey Arend, Dennis Hopper, Jillian Murray, Scott Bailey, Dana Lyn Baron, Mark Vafiades, Jon Voight, Morgan Beck    

“Het is maar een verhaal”, zo sluit Leslie Nielsen ‘Big Fat Important Movie’ af. Het klinkt bijna als een excuus. Wie vroeger van ‘The Naked Gun’ serie heeft genoten en in de afgelopen jaren van de ‘Scary Movie’ films, komt nu bedrogen uit. Ondanks de goede cast met acteurs als Kelsey Grammer (“Frasier”), Dennis Hopper, Jon Voight en Leslie Nielsen, is ‘Big Fat Important Movie’ een aaneenschakeling van achter elkaar geplakte scènes die zelden lachwekkend zijn. Toch wel jammer bij een komedie.

Het idee om Michael Moore op de hak te nemen is leuk bedacht. De titel is indirect een verwijzing naar hoe dik Michael Moore is en hoe belangrijk hij zichzelf vindt. Big kan in die zin vertaald worden naar groots om bekendheid en natuurlijk van dik. Kevin Farley speelt met plezier het persiflage Michael Malone die boven alles zichzelf het meest belangrijk vindt en zijn mening opdringt aan het publiek via zijn documentaires. In ‘Big Fat Important Movie’ is het afschaffen van Onafhankelijkheidsdag (4 juli) zijn nieuwste kruistocht. Minstens tien keer wordt deze Michael door omstanders met zijn neus op de feiten gedrukt: hij wordt nog steeds niet serieus genomen als filmmaker want hij maakt geen speelfilms maar documentaires. Dit is wel komisch bedacht, omdat het te betwijfelen is of de films die Moore maakt wel documentaires zijn. Het beeldmateriaal hierin is namelijk zo gemanipuleerd dat het niet meer de werkelijkheid weergeeft. Na vijf keer heb je de opmerking echter wel genoeg gehoord, maar blijkbaar nog niet vaak genoeg, aldus David Zucker. En eigenlijk is het ook ontzettend flauw om grappen te maken over dat Michael Moore dik is. Helemaal als zo’n grap inhoudt dat hij een koude pizza uit een doos eet waar ook een muis in zit, of een cakeje van de televisie afpakt en opeet die hij daar eerder tegenaan gegooid heeft en was blijven plakken.

Erg ongeloofwaardig aan ‘Big Fat Important Movie’ is dat Michael zijn overtuigingen en principes laat varen en na een bezoek van drie geesten à la Scrooge plots vaderlandslievend wordt. De drie geesten laten verleden, heden en toekomst zien en wat daar allemaal bij verkeerd gelopen is. Moraal van het verhaal is dat een persoon van grote invloed kan zijn op hoe de toekomst eruit kan komen te zien voor het hele Amerikaanse volk. De rest van de wereld doet er even niet toe. De film zit vol gepropt  met belangrijke personages en gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis. Niet alleen Generaal George S. Patton, maar ook John F. Kennedy, George Washington, Abraham Lincoln, ze komen allemaal in beeld. En de iets meer recente geschiedenis wordt ook niet over het hoofd gezien in de gedaante van Afghaanse terroristen. Opvallend is dat zij juist diegenen zijn die er uiteindelijk voor zorgen dat Michael zich bedenkt en brave films gaat maken. Ja, natuurlijk.

Als je ‘Big Fat Important Movie’ vergelijkt met eerder werk is het eigenlijk een mix van ‘The Naked Gun’ en ‘Scary Movie’. Dat de hoofdpersoon Michael van de ene bizarre situatie in de andere terecht komt waarbij net-niet-ongelukken gebeuren is heel erg in de stijl van ‘The Naked Gun’. Ook het feit dat Leslie Nielsen het verhaal verteld doet je automatisch terugdenken aan deze populaire filmreeks uit de jaren tachtig en negentig. Dat de film een parodie is op ‘Sicko’ en Michael Moore in het bijzonder, geeft de film de sfeer van een ‘Scary Movie’. Of het wel zo’n goed idee is om deze twee stijlen samen in een film te stoppen is eigenlijk niet echt te zeggen. Het zou best kunnen werken, waarom dan niet bij ‘Big Fat Important Movie’?

Van een doorgewinterde komedieregisseur als David Zucker met films als ‘The Naked Gun’ en ‘Scary Movie’ achter de kiezen is meer vakmanschap te verwachten. Ook de goede cast schept verwachtingen die helaas niet ingewilligd worden. ‘Big Fat Important Movie’ zit te vol met gebeurtenissen en personages die met moeite een verhaal vormen en dan moet het ook nog grappig zijn. Het is teveel van het goede en hiermee rent David Zucker zichzelf voorbij.

Barbara Plasmans