Big Man Japan – Dai-Nihonjin (2007)

Regie: Hitoshi Matsumoto | 113 minuten | komedie, science fiction | Acteurs: Hitoshi Matsumoto, Riki Takeuchi, Ua, Ryûnosuke Kamiki, Haruka Unabara, Tomoji Hasegawa, Itsuji Itao, Hiroyuki Miyasako, Takayuki Haranishi, Daisuke Miyagawa, Takuya Hashimoto

Hitoshi Matsumoto is een grootheid in Japan. Een uniek talent. Alleskunner Matsumoto (tv presentator, regisseur, schrijver en ‘domme helft’ van het komische duo Downtown) krijgt van zijn werkgever Yoshimoto Kogyo de vrije hand – en de benodigde financiën- om zijn vaak bizarre, onconventionele ideeën gestalte te geven.  Buiten ‘Big Man Japan’ komt ook de eveneens naar Europa overgewaaide rolprent ‘Scabbard Samurai’ uit de koker van de multigetalenteerde Matsumoto. Bij hem valt gegarandeerd wat te lachen, dus krijgt hij al zijn projecten van de grond, iets wat in het huidige Japanse filmklimaat niet bij elke regisseur zomaar lukt.

‘Big Man Japan’ gaat over Daisato, een superheld tegen wil en dank. Hij komt uit een lange lijn van superhelden die Japan verdedigt tegen uit de kluiten gewassen, zeer bijzondere, monsters (wurgmonster, springmonster, boze-oog-monster, stinkend monster en kindmonster). Daisato, wiens populariteit met de dag daalt, wordt in zijn dagelijkse bestaan op de voet gevolgd door een cameraploeg. Zelfs tot in zijn favoriete noedelrestaurant waar hij twee à drie keer per week energienoedels bestelt. Zijn shabby ingerichte huis zit onder met beledigende graffiti, hij wordt nagestaard op straat en achter zijn rug belachelijk gemaakt. Zijn grootvader, De Vierde, was de laatste superheld die geadoreerd werd. Maar ja, die had hulp en iets meer te doen: “Toen waren er veel meer monsters.”

Als defensie Daisato oproept, begeeft hij zich naar de dichtstbijzijnde kerncentrale om zich elektrisch te laten transformeren tot Godzilla-formaat. Hilarisch is de scène waarin zijn ‘kostuum’, een gigantische paarse onderbroek, hiervoor alvast wordt uitgehangen. Daisato is een schlemielige superheld die bijna niets verdient aan zijn edele baan. Nee, het is vooral zijn vrouwelijke manager die schandalig aan hem verdient. Big Man Japan, Dai Nipponjin, die gedwongen wordt met reclame te lopen op borstkas en onderrug (“Niet mijn onderrug. Dat is mijn meest kwetsbare plek!”). Vakantie is voor Daisato niet weggelegd, want ‘hij weet nooit wanneer hij aan het werk moet als beschermer van Japan’. De dagelijkse reality-avonturen van Daisato worden vanwege zwaar tegenvallende kijkcijfers pas na tweeën ’s nachts uitgezonden. Zelfs het weerbericht heeft meer kijkers! Ook hilarisch zijn de scènes waarin zijn dochter Selina ten tonele wordt gevoerd.

‘Big Man Japan’ is een unieke kijkervaring. Denk aan Monty Python Meets Jiskefet. Zeer speciale, maar zeer genietbare humor: over the top aan de ene en ingetogen aan de andere kant. Matsumoto blinkt uit in zijn dubbelrol: de gewone burger Daisato die gebukt gaat onder zijn verantwoordelijkheid als superheld. Langzamerhand weet de eigenzinnige Matsumoto met zijn bizarre hersenspinsels de gehele wereld te veroveren. Op het filmfestival van Cannes werd hij op een staande ovatie van medecinefielen getrakteerd. Dat zouden meer mensen moeten doen! Voor iedere fan van A-kwaliteit humor gemixt met B-kwaliteit monsters..

Ruud Stift

‘Big Man Japan’ verschijnt dinsdag 8 januari 2013 op DVD.