Big Trouble (2002)

Regie: Barry Sonnenfeld | 85 minuten | thriller, komedie, misdaad | Acteurs: Tim Allen, Rene Russo, Stanley Tucci, Tom Sizemore, Johnny Knoxville, Dennis Farina, Jack Kehler, Janeane Garofalo, Patrick Warburton, Ben Foster, Zooey Deschanel, Heavy D, Omar Epps, Jason Lee, Sofia Vergara, DJ Qualls

Vertellen waar ‘Big Trouble’ nu precies over gaat is lastig, bijna onmogelijk door de vele verhaallijnen die constant in elkaar overgaan en elkaar doorkruisen, maar dat je van de ene lachbui in de andere rolt, staat in ieder geval wel vast. En het begint zo rustig. Zwerver annex hippie Puggy (Jason Lee) komt in Miami aan en neemt na een akkefietje in een louche kroeg zijn intrek in de boom die uitkijkt op de villa van Arthur Herk (Stanley Tucci) die in dienst is van de maffia. Vanuit zijn boom ziet Puggy hoe Herk door twee huurmoordenaars onder schot wordt genomen die bij hun afrekening echter hinder ondervinden van Matt Arnold (Ben Foster) en Andrew (DJ Qualls), twee tieners die Jenny Herk (Zooey Deschanel), de stiefdochter van Arthur, willen ‘neerschieten’ met een waterpistool.

De vader van Matt is Eliot Arnold (Tim Allen), een voormalig gevierd columnist van de Miami Herald met twee Pullitzers op zijn naam. Eliot is ontslagen door de krant, gescheiden van zijn vrouw, wordt door zijn zoon vreselijk geminacht en verdient zijn brood moeizaam in de reclame. Door de politie wordt hij verzocht om zijn ontspoorde zoon op te komen halen en leert zo de familie Herk kennen en in het bijzonder de aantrekkelijke Anna Herk die nu zeker weet dat ze niet meer met de grofgebekte, hufterige Arthur getrouwd wil zijn. Wat volgt is een achtbaan van meligheid en rare verwikkelingen die op de een of andere manier toch logisch zijn en bewondering afdwingen door de manier waarop alles en iedereen met elkaar te maken heeft en ook weer niet. Met natuurlijk de geheimzinnige koffer die iedereen met elkaar verbindt.

Het spelplezier van de acteurs is meer dan aanstekelijk. Stanley Tucci is heel erg grappig als de maffia medewerker en leeft zich volledig uit in hoe gekker hoe beter met op een gegeven moment zelfs een rare pruik op zijn kale hoofd als vermomming. Maar ook de rest van de cast is energiek, grappig en zeer sportief. Het allerleukste is het optreden van Dennis Farina als de huurmoordenaar die dacht in Miami even een klusje op te knappen om vervolgens verzeild te raken in een kluwen gebeurtenissen waarvan het niet leuk is om ze hier te verraden, maar wel dat hij schitterend onderkoeld speelt door gelaten de ene absurditeit na de andere over zich heen te laten komen. Hij vertrekt hierbij zijn gezicht weinig, maar zeer veelzeggend.

‘Big Trouble’ is een hartstikke leuke film die naarmate het verhaal vordert steeds hilarischer en absurder wordt en melige lachbuien onontkoombaar maakt. Het zeer vernuftig in elkaar stekende scenario en het kluchtige, soms zeer uitbundige acteerwerk zorgen voor maximale pret.

Diana Tjin-A Cheong