Billy (2018)

Recensie Billy CinemagazineRegie: Theo Maassen | 90 minuten | komedie | Acteurs: Bruno Vanden Broecke, Ruben van der Meer, Ellen Parren, Christine de Boer, Jan-Paul Buijs

Een buikspreekpop met Gilles de la Tourette, kunt u het voorstellen? Ondergetekende wel, want hij heeft net ‘Billy’ gezien, het regiedebuut van cabaretier Theo Maassen. Een ongemakkelijke ervaring is het. Billy is de buikspreekpop van Gerard (Bruno Vanden Broecke). Het letterlijk onafscheidelijke duo is niet onsuccesvol in de theaters, maar buikspreker Gerard privé niet zo gelukkig. Hij heeft al tien jaar geen vrouw gehad. De nieuwe buurvrouw Merel (Christine de Boer) wil Gerard maar al te graag, maar alter ego Billy noemt haar een ‘zure doos’ waar zij zelf bij is. Daar is een reden voor. De sexy Belinda (Ellen Parren) is juist gek op Billy en laat zich graag door hem oraal bevredigen; Belinda ziet de kwijlende Gerard echter slechts als chaperonne.

U ziet natuurlijk van mijlenver aankomen dat Gerard en buurvrouw Merel … Nou ja. Toch is het wel leuk, dat gespeel met spreker en pop – de één een goedhartige sukkel, de ander een manipulatieve klootzak. Helemaal werken doet het niet, want kijker en tegenspelers weten maar al te goed dat het gescheld van Billy uit het brein van Gerard komt, maar lekker ontregelend is het wel. Een beetje op jeugdfilmniveau welteverstaan, want voor volwassenen regent het inkoppertjes en voor een romcom schuurt het teveel. De Boer (Yentl en De Boer) is een plezierige verrassing en een sympathieke verschijning, maar wat Merel ziet in Gerard weet alleen de scenarioschrijver, en hij is vergeten het op te schrijven.

Vanden Broecke overtuigt ook niet helemaal in een dragende rol. En de eeuwige Ruben van der Meer – als Gerards manager, doet je slechts denken: ‘nu even niet’. De ideeën zijn halverwege wel op en de gimmick is uitgewerkt; dan gooit Maassen, die nog flink moet groeien in opbouw en dosering, het over een andere, navelstaarderige boeg: de kleinkunstenaar met een identiteitscrisis. Gerard neemt afscheid van Billy en wordt solo-artiest, met liedjes als ‘De tijd van masturberen is voorbij’. Het theatersucces is echter ook voorbij. Logisch, want Gerard heeft om Merel te krijgen ook privé afscheid genomen van Billy. Maar om dat na vijftig minuten al te bereiken en dan wat door te modderen? Een gevalletje van premature ejaculatie.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

Bioscooprelease: 4 januari 2018

‘Billy’ is zondag 25 maart 2018 om 20.25 uur te zien op NPO3.