Billy Lynn’s Long Halftime Walk (2016)

Recensie Billy Lynn's Long Halftime Walk CinemagazineRegie: Ang Lee | 113 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Joe Alwyn, Garrett Hedlund, Arturo Castro, Mason Lee, Astro, Beau Knapp, Ismael Cruz Cordova, Barney Harris, Vin Diesel, Steve Martin, Chris Tucker, Kristen Stewart, Makenzie Leigh, Ben Platt, Bruce McKinnon, Deirdre Lovejoy, Laura Lundy, Tim Blake Nelson

“It’s sort of weird, being honored for the worst day of your life.”
Dat is de premisse van ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’. Billy Lynn is een soldaat die nationale aandacht verwerft door heldhaftig optreden in Irak. Zijn poging een collega te redden is vastgelegd op camera en in het patriottische Amerika is dat goed voor instant heldenstatus. Het hoogtepunt van die verering moet plaatsvinden in de rust van een American Footballwedstrijd tijdens Thanksgiving. Veel Amerikaanser kan de setting niet zijn. Binnen dit decor volgt de film Billy en zijn kameraden terwijl ze zich klaar maken voor hun huldiging en tonen flashbacks de gebeurtenissen in Irak.‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ is zo bezien een oorlogsfilm, en zoals bijna alle oorlogsfilms is het eigenlijk een film tegen oorlog. Dit is ook duidelijk de boodschap die Ang Lee wil overbrengen. En dat lukt maar ten dele. Lee wil binnen dit toch al gelaagde verhaal te veel scoren met wat oorlog met vooral jonge jongens doet en hoe hypocriet Amerikanen eigenlijk zijn als het op oorlog aankomt. Aan de ene kant worden de militairen de hemel in geprezen om aan de andere kant hun heldenacties als vanzelfsprekendheid te nemen. Als centrale boodschap van een film is dat helder, maar Lee stopt die boodschap in elk subplot van de film. Daardoor wordt het een ratjetoe van net niet. De hoofdpersonages zijn zodoende net niet geloofwaardig genoeg, de bijrollen kennen hetzelfde probleem en het liefdeselement in het verhaal is verre van boeiend.

Maakt dit dan van ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ een slechte film? Dat ook weer net niet. De hechte groep kameraden weet toch genoeg te boeien om emotioneel te kunnen investeren in hun verhaal. De flashbacks dragen daar zeker aan bij en houden de film voor het grootste deel interessant. De frequentie van de flashbacks is alleen in disbalans met het actuele verhaal van de huldiging. De climax hiervan, Billy’s heldendaad in Irak, komt te vroeg in het verhaal. Lee heeft hier waarschijnlijk voor gekozen om op die manier de huldiging tot centraal punt van het verhaal te maken. Daarvoor gebeurt er eigenlijk net te weinig. De ultieme keuze die Billy aan het einde moet maken is niet verrassend en voelt zelfs wat obligaat.

Waar Lee met andere films (‘Brokeback Mountain’ en ‘Life of Pi’) flink wist te scoren, lijkt ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ geen blijvertje. Met alles wat er op het moment van release speelde in Amerika met Trump en consorten, voelt een oorlogskritische film wat minder relevant en is deze film in zijn kritiek ook net niet overtuigend genoeg.

Ton te Slaa

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 31 mei 2017