Bin-Jip – 3-Iron (2004)

Regie: Kim Ki-duk | 95 minuten | misdaad, drama, romantiek | Acteurs: Seung-yeon Lee, Hyun-kyoon Lee, Mi-suk Lee, Jin-mo Ju, Jeong-ho Choi, Ju-seok Lee, Mi-suk Lee, Sung-hyuk Moon

Bin-Jip betekent letterlijk leeg huis. Regisseur Kim Ki-duk (bekend van onder andere ‘Spring, Summer, Winter, Fall… and Spring’) kwam op het idee voor deze film toen hij op een dag een foldertje vond dat voor het sleutelgat van zijn voordeur zat geplakt. Hij bedacht zich dat de huizen waar dit soort foldertjes na een paar dagen nog niet van de deur waren gehaald waarschijnlijk (tijdelijk) verlaten zijn. Dit beeld van een verlaten huis riep bij Kim Ki-duk weer de associatie op met een eenzame persoon, afgesneden van andere mensen. En zo besloot Kim een film te gaan maken waarin een eenzame man verlaten huizen bezoekt en er de leegheid opvult met zijn persoonlijke warmte.

De internationale titel voor ‘Bin-Jip’ is ‘3-IRON’. Deze term staat voor het soort golfclub dat meestal het minst gebruikt wordt in de golfsport. Ook dit hangt weer samen met eenzaamheid en verlatenheid. De 3-IRON heeft de gehele film door een speciale betekenis voor de hoofdpersoon Tae-suk. Hij redt met deze golfclub zijn geliefde Sun-hwa van haar gewelddadige man. Maar de 3-IRON is niet altijd een redder in nood, zo blijkt later in de film.

Ondanks de nogal treurige verhaallijn gloort er in ‘Bin-Jip’ voortdurend hoop voor de hoofdpersonen. Met doorzettingsvermogen en moed doorstaan Tae-suk en Sun-hwa allerlei moeilijkheden en een lange scheiding, om eindelijk toch weer bij elkaar te komen. Niets kan hen van hun doel afbrengen. Door elkaar te ontmoeten zijn ze voorgoed van hun eenzaamheid verlost.

Acteurs Seung-yeon Lee (Sun-hwa) en Hyun-kyoon Lee(Tae-suk) bezitten allebei de gave om met veelzeggende lichaamstaal en subtiele gezichtsuitdrukkingen de gevoelens van hun personages weer te geven. De hoeveelheid tekst die zij en de andere acteurs hebben is minimaal. Tae-suk praat zelfs helemaal niet gedurende de hele film. De enige woorden van belang worden uiteindelijk uitgesproken door Sun-hwa, wanneer ze Tae-suk haar liefde verklaart.

‘Bin-Jip’ is een prachtig drama, zonder enig spoor van sentimentaliteit. Een grootse film, afkomstig uit het relatief kleine filmland Zuid-Korea. Deze film is het waard om door een groot publiek gezien te worden, hoewel de kans helaas klein is dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Saskia Blokker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 10 maart 2005