Bings dierenverhalen – Bing’s Animal Stories (2021)

Recensie Bings dierenverhalen CinemagazineRegie: Nicky Phelan, Declan Doyle, Mikael Shields | 71 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Teun Batenburg, Zahra Boomsma, Joanne Telesford, Famke Telderman, Nout van Heusden, Cystine Carreon, Beatrijs Sluitjer, Jan Elbertse, Ingeborg Wieten, Florus van Rooijen, Tineke Blok, Juus Piek, Peggy Vrijens

Konijntje Bing en zijn vriendjes zijn terug voor het tweede speelfilmavontuur. Na ‘Bings kerstfeest en andere verhalen’ (2019) bleek de markt voor peuterfilms nog niet verzadigd. ’Bings dierenverhalen’ (2021) is net als de eerste bioscoopfilm een prima en leerzaam tijdverdrijf voor drie- en vierjarigen. Voor veel tweejarigen is de bioscoop wellicht nog een stap te ver, maar dan biedt de home entertainment release uitkomst.

Kenners van de serie en de eerste bioscoopfilm kennen de setup al. ‘Bings dierenverhalen’ bestaat uit zeven korte filmpjes, waarin Bing op speelse wijze iets leert. Het overkoepelende thema is in deze film natuurlijk dieren. Pico is op zoek naar stickers, waarbij de vorm in het plaatjesboek al enigszins weggeeft wat voor dier gezocht wordt. Tussen de filmpjes krijgen peuters nog extra basale lesjes, zoals tellen, een doolhof en hoe je stil moet zijn.

In het eerste filmpje gaan Flop en Bing naar het park om een bal over te gooien. Er komt onverwacht een speelkameraadje bij als ze een hondje ontdekken. Het hondje is verdwaald. Flop leert Bing hoe je met (onbekende) honden om moet gaan, omdat sommige honden ook gevaarlijk kunnen zijn. Als Bing en Flop bevriend zijn geraakt met het hondje, spelen ze samen met de bal. Maar dan komt de eigenaar het hondje opzoeken. Bing is even teleurgesteld omdat hij het hondje niet mag houden, maar daar komt uiteraard een oplossing voor.

In het tweede verhaaltje maken Bing, Flop, Pando en Sula een speelhuis van de schuur. Daarbij leren ze wat recylen is en wat voor voordelen dat heeft. Als het huisje eenmaal is ingericht, ontdekt Bing een vogelnestje in het huis. Ze gaan op zoek naar de moeder. Wanneer ze deze gevonden hebben, staan ze voor een dilemma. Als zij het speelhuis gebruiken, gaat de vogel niet meer naar haar nest. Ook in ‘Eendjes’ wordt geleerd wat dierenliefde is. Flop vertelt Bing en Zula hoe je het beste eendjes kan voeren. De kunst is daarbij niet te veel lawaai te maken, een les die Bing pas leert nadat een grote gans op hen af komt.

Omgaan met teleurstellingen is ook iets wat nog niet veel peuters onder de knie hebben. Bing overkomt het in ‘Brandweerwagen’, wanneer zijn vriendjes in het park de kans krijgen om de brandweerwagen van binnen te bekijken. Wanneer het de beurt is van Bing, moet de brandweerwagen plotseling naar een noodgeval. Bing is vreselijk teleurgesteld, maar op weg naar huis, zien ze waar de brandweerwagen voor op is geroepen (geen zorgen, niets engs, het gaat om het katje Arlo dat van een dak gered moet worden).

In het volgende filmpje helpen Sula en Bing Flop in de tuin als ze een kikker ontdekken. Dat is dikke pret. Bing wil haar graag houden en bedenkt een kikkerhuis voor de kikker. Maar wat vindt een kikker belangrijk in een huis? Grote kans dat dat geen melk, druiven, een bed en een blaadje sla is. Bing en Sula leren dat elk dier verschilllende behoeftes heeft.

In ‘Krabbel’ zijn Bing, Coco en Charlie aan het tekenen. Als Lili op visite komt besluit Bing een tekening voor haar te maken, maar dan pakt Charlie in een onbewaakt ogenblik de tekening af en krabbelt er op. Bing is boos en teleurgesteld omdat Charlie de tekening verpest heeft, maar daar heeft Lili wel een oplossing voor: het krabbelspel!

‘Kat’ is het laatste filmpje en hierin ontdekt Bing dat er naast Arlo nog een kat rondloopt. Wanneer hij hier verstoppertje mee wil spelen, begint de kat te blazen. Bing schrikt er van, ondanks dat Flop hem hiervoor had gewaarschuwd.

Al met al is de zeventig minuten speelduur van ‘Bings dierenverhalen’ om voor je het weet. De opbouw is overzichtelijk en dankzij de herkenbare situaties sluit het erg aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. De lesjes zijn nuttig en niet vervelend en wat voor de film pleit is dat peuters ook met de minder leuke kanten van het leven kennismaken, zoals bijvoorbeeld dat je poep moet scheppen als je een hond hebt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 september 2022
DVD-release: december 2021