Birthday Girl (2001)

Regie: Jez Butterworth | 90 minuten | drama, komedie, romantiek, misdaad | Acteurs: Nicole Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz, Kate Lynn Evans, Stephen Mangan, Alexander Armstrong, Sally Phillips, Jo McInnes, Ben Miller, Jonathan Aris, Katya Barton-Chapple, Rebecca Clarke, Mark Gatiss, Raj Ghatak

Postorderbruiden zijn niet weg te denken van het hedendaagse internet. Tegen de eenzaamheid, voor de seks of voor het aanzien een beeldschone en jonge Poolse of Russische vrouw scoren tegen betaling gebeurt vaker dan men denkt. En het grote nadeel is, naast een eventuele taalbarrière, dat men de ander niet of nauwelijks kent. Genoeg ingrediënten voor een komische thriller dus. ‘Birthday Girl’ vertelt het verhaal van de verlegen Engelsman John en de rokende en aantrekkelijke Nadia, een koppel dat elkaar voor het eerst ontmoet bij de aankomstgate van een Londens vliegveld. Helaas spreekt Nadia geen Engels, en John probeert haar dan ook op alle mogelijke manieren terug te krijgen. Totdat de twee overgaan op de enige mogelijke communicatie tussen mensen die niets van elkaar weten en niets van elkaar begrijpen: seks.

Het begin van ‘Birthday Girl’ oogt wat flauw, als een net-niet-gelukte maar typisch Britse komedie. John richt zich een aantal maal direct tot de kijker en met een aantal grappig bedoelde oneliners die de plank volledig mis slaan wordt zijn suffe en eenvoudige karakter pijnlijk duidelijk. En helaas, ook Nicole Kidman voegt daar in eerste instantie weinig aan toe. Nadat regisseur Butterworth de nodige standaardmontages van een net verliefd koppel in het toch al simpele plot heeft weten te proppen, en de Engelse landschappen en zélfs de billen van Kidman wat saai beginnen te worden, valt de oplossing letterlijk en figuurlijk met de deur in huis. Twee Russen, die zich voordoen als vrienden van Nadia, vallen op haar verjaardag John’s huis in met een overvloed aan Russische clichés: zoenende mannen, foute en goedkope kleding en vooral wodka. Maar zo positief als de komst van Alexei en Yuri effect heeft op de film, zo onwenselijk blijkt later hun gedrag voor John.

Alexei en Yuri brengen een frisse wind in ‘Birthday Girl’ die uitdraait op een stevige tornado. Wanneer John ze uit het huis wil zetten terroriseren de twee Nadia en John en eisen dat hij twee gitaarkoffers met geld meeneemt uit de bankkluis waar hij werkt. En juist in dit soort situaties komt de knulligheid van met name John geweldig naar voren. Bizarre ontsnappingen in veel te kleine en oude oranje autootjes en meer van dat soort benarde situaties zorgen ervoor dat er daadwerkelijk een band ontstaat tussen Nadia en John. Een band die meer inhoudt dan een vastgebonden lichaamsdeel. Overigens zijn die in ‘Birthday Girl’ vaak genoeg te zien.

Natuurlijk is ‘Birthday Girl’ niet de beste film van Cassel, Kassovitz of Chaplin, en in de laatste plaats een film waar Nicole Kidman trots op kan zijn. Maar gek genoeg zijn het niet deze vier personen die daarvoor zorgen. Integendeel, de acteerprestaties, waarbij Kidman, Cassel en Kassovitz voornamelijk in een andere, toch al niet eenvoudige taal spreken, zijn één van de weinige lichtpuntjes aan ‘Birthday Girl’. Want wanneer deze worden weggelaten, evenals het zo nu en dan toch komische sarcasme van John, blijft er niets anders over dan een simpele film die in een verkeerde en onbedoelde verhouding tussen een thriller en een komedie in hangt. Een typische film voor een regenachtige zondagmiddag. En daar hebben ze er in Engeland genoeg van.

Julien van Alphen

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 juni 2002