Black and Blue (2019)

Regie: Deon Taylor | 108 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Naomie Harris, Tyrese Gibson, Frank Grillo, Mike Colter, Reid Scott, Beau Knapp, Nafessa Williams, James Moses Black, Carsyn Taylor, Lucky Johnson, Deneen Tyler, Michael Papajohn, Nelson Bonilla, Frankie Smith

Wat doet een Amerikaanse filmmaker met een gebrek aan inspiratie? Hij pakt het grote boek van eenregelige successcenario’s en maakt zijn keus. Waar kan hij uit kiezen? Een bankoverval loopt uit de hand en bezoekers en personeel worden gegijzeld. Twee tegenpolen (m/v) worden gedwongen om samen te werken (eindigt met huwelijk). Talentvolle muzikant/sporter/poëet uit een provinciale sloppenwijk gaat meedoen aan een wedstrijd voor talentvolle muzikanten/sporters/poëten in de grote stad. Jonge agent (m/v), net van de politieschool, ontdekt dat het politiekorps in zijn eerste standplaats zo verrot is als wat.

Waarmee we zijn beland bij het Amerikaanse actiedrama ‘Black and Blue’. Afghanistanveterane Alicia meldt zich aan bij een politiekorps in Louisiana, de staat waarin zij is opgegroeid. Zij is een van de weinige Afro-Amerikaanse agenten in het team, maar haar blanke collega’s lijken toffe gasten. Totdat ze op een dag mee gaat op patrouille en zij dingen ziet die zij niet had mogen zien. Dan krijgt ze het corrupte politieteam achter zich aan én leden van een bloedlinke gangstercrew. Dan is de vraag: hoe gaat zij dit overleven?

Het antwoord op die vraag is ook al gebaseerd op clichés: door te knokken, te rennen en doordat de 250.000 kogels die haar tegenstanders afvuren net de juiste richting missen. ‘Black and Blue’ gaat dus niet de originaliteitsprijs winnen en ook groots acteerwerk missen we hier. De maatschappelijke boodschap is misschien wel actueel en urgent maar niet echt lekker uitgewerkt.

De actiescènes en de spanning maken veel goed. De actie is van het lompe soort, die 250.000 kogels waren nog een voorzichtige schatting. De spanning is tweeledig. Aan het begin hangt er steeds een onbestemde dreiging boven het geheel, daarna breekt de hel los en beleven we heel wat heikele minuten met onze heldin. Met wat dramatische scènes tussendoor als rustpuntjes.

De grootste troef van ‘Black and Blue’ is echter de setting. We zijn twee uur lang op de meest armoedige locaties van Louisiana. Uit elkaar vallende flatgebouwen, winkeltjes die je eerder in Afrika verwacht, een energiefabriek in verregaande staat van ontbinding. Deze locaties en de spanning maken van ‘Black and Blue’ nog geen meesterwerk, maar wel prima amusement voor een regenachtige dag. Inderdaad, dat laatste komt uit het grote boek van eenregelige recensieclichés.

Henny Wouters

Waardering: 3

DVD-release: 29 mei 2020