Black & White & Sex (2012)

Regie: John Winter | 94 minuten | drama | Acteurs: Katherine Hicks, Anya Beyersdorf, Valerie Bader, Roxane Wilson, Michelle Vergara Moore, Dina Panozzo, Saskia Burmeister, Maia Thomas, Matthew Holmes

We bevinden ons op een filmset. De regisseur begint een vrouw die verkleed is als Marilyn Monroe te interviewen. We zijn in de war. Want wie is deze vrouw? Marilyn Monroe als personage? Een actrice die auditie doet voor de rol van Marilyn? Dan doet zij haar pruik af en blijkt een prostituee te zijn, de prostituee Angie. Zij wordt verbeeld door acht verschillende actrices. Allemaal zijn zij Angie, maar toch net anders. Angie is op de set om geïnterviewd te worden, maar neemt hierbij het heft in eigen handen.

In plaats van zich rustig te laten ondervragen, bepaalt zij namelijk waar ze het over gaan hebben. Ze laat zien wat een prostituee volgens haar is, werpt een nieuw licht op de betekenis van seks en confronteert de regisseur met zijn vooroordelen over prostituees en zijn cliché denkbeelden over seks. En daarbij veranderen de verhoudingen steeds; beide dagen ze elkaar uit. ‘Black & White & Sex’ zet de kijker dan ook aan het denken over de betekenis van seks. Of vooral het gebrek aan één betekenis: seks is nooit zwart of wit.

‘Black & White & Sex’ is een postmoderne film bij uitstek. De zelfreflexiviteit spat er vanaf. We zien een regisseur met diens hele crew in de studio staan om de prostituee Angie te interviewen voor een film. Een film in een film. Een film die gaat over een film die gemaakt gaat worden, waar je op dat moment naar kijkt. Ja, zo’n verwarrend gevoel geeft ‘Black & White & Sex’ je. En dan wordt er ook nog eens meerdere malen aan de kijker gerefereerd. Buitengesloten word je in ieder geval niet.

‘Black & White & Sex’ lijkt in eerste instantie op een casting, vervolgens op een interview, maar aan het einde heb je dan toch het idee dat je naar een film – een verhaal – hebt zitten kijken. ‘Black & White &  Sex’ brengt een gevoel van ontaarding met zich mee. Rijk aan inhoud, terwijl het zich allemaal op één locatie afspeelt. En onder welk genre valt het eigenlijk te plaatsen? ‘Black & White & Sex’ is te zien geweest op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) in 2012. Het is het speelfilmdebuut van de Australische regisseur John Winter. Een ijzersterk debuut en nog zeer uniek ook.

Jolanda Lutz

‘Black & White & Sex’ verschijnt dinsdag 7 mei 2013 op DVD.