Black Beauty (1994)

Regie: Caroline Thompson | 88 minuten | drama, familie, avontuur | Acteurs: Sean Bean, David Thewlis, Jim Carter, Peter Davison, Alun Armstrong, John McEnery, Eleanor Bron, Peter Cook, Adrian Ross Magenty, Alan Cumming, Lyndon Davies, Georgina Armstrong, Gemma Paternoster, Anthony Walters, Rosalind Ayers

‘Black Beauty’ is gebaseerd op het gelijknamige boek dat tussen 1871 en 1877 door de Engelse auteur Anna Sewell werd geschreven. Sewell schreef haar boek in de laatste jaren van haar leven (zij overleed in 1878, enkele maanden nadat het boek gepubliceerd werd), met de bedoeling mensen in te laten zien hoe slecht paarden in die periode werden behandeld. Missie geslaagd. Niet alleen heeft het boek een belangrijke rol gespeeld in het afschaffen van bepaalde paardonvriendelijke attributen (zoals de opzetteugel), maar ook is het boek vele malen verfilmd en is het nog steeds een van de meest geliefde kinderverhalen.

De film wordt verteld vanuit het perspectief van het paard Black Beauty die de eerste jaren van zijn leven een zeer gelukkig leven leidt. Nadat hij is klaargestoomd voor het echte paardenleven wordt hij doorverkocht aan de familie Gorden waar hij op hun landgoed, Birtwick Park, zijn vrienden Merrylegs en Ginger leert kennen. Als de familie Gordon noodgedwongen het platteland moet verlaten worden Ginger en Black Beauty door een adellijke vrouw overgekocht. In een keer is het afgelopen met het prettige, luie leventje en moeten beiden paarden hard werken. Na een reeks ongelukkige incidenten worden Black Beauty en Ginger gescheiden en komen ze allebei bij verschillende werkgevers terecht. Vele bazen later komen de twee paarden elkaar – sterk vermagerd – weer tegen. Een droevig incident zorgt ervoor dat de twee weer van elkaar gescheiden worden waarna Black Beauty weer alleen achterblijft, zich afvragend bij wie hij nu weer terecht zal komen.

De film schetst op een mooie en ontroerende wijze het leven van paarden zoals dat het er aan het einde van de negentiende eeuw uitzag. Paarden werden puur gezien als werkdieren en werden vaak niet al te best behandeld. Het bijzondere aan deze film is dat het verhaal verteld wordt door Black Beauty maar oogt alsof het net zo goed door een mens verteld had kunnen worden. Beauty merkt elk detail op en zelfs zijn verliefde gevoelens voor Ginger worden uitgebreid, en op een zeer menselijke manier, beschreven. De film laat niet alleen zien dat mensen dieren met respect moeten behandelen, maar dat mensen ook vriendelijk voor elkaar moeten zijn.

‘Black Beauty’ is een film met veel waarheden. Geen wonder dat dit verhaal tot op de dag van vandaag vaak op scholen wordt voorgelezen en wordt gebruikt om kinderen normen en waarden aan te leren. Een leuke familiefilm, maar ook een die prima zonder de kids bekeken kan worden.

Daphna Berger