Black Blood (2011)

Regie: Zhang Miaoyan | 128 minuten | drama | Acteurs: Mengjuan Liu, Danhui Mao, Yingying

‘Black Blood’ beschrijft de schaduwkanten van de Chinese economische vooruitgang. In een boerendorp ergens in een afgelegen streek van China leeft het arme gezin van boer Xiaolin. Door de vervuiling, droogte en verwoestijning is het leven op het platteland ernstig verslechterd en Xiaolin moet naar alternatieve middelen grijpen om zijn vrouw en dochter te onderhouden. In arren moede besluit Xiaolin zijn bloed te verkopen. Dat lijkt in eerste instantie een uiterst lucratieve zaak en Xiaolin en zijn vrouw denken een manier gevonden te hebben om zich uit de kluwen van de armoede los te maken. Langzaamaan krijgen ze echter gezondheidsklachten en dan blijkt dat Xiaolin en zijn vrouw besmet zijn geraakt met hiv.

Het verhaal over noodlot dat een gezin treft is vrij eenvoudig , maar wel bijzonder krachtig. Eigenlijk hebben alleen Xiaolin en zijn vrouw Xiaojuan een belangrijke rol. ‘Black Blood’ is beslist een film waarbij symboliek een grote rol speelt. De film is zwart-wit opgenomen (op één kort fragment na) en het woestijnlandschap is erg troosteloos. Ook speelt het verhaal zich af bij het uiteinde van de grote muur; een bouwsel dat bezien kan worden als een hoogtepunt in de Chinese beschaving, maar ook als een megalomaan project waarbij de bouw duizenden het leven heeft gekost.

De film geeft ook treffend de uitzichtloosheid weer, waarmee de gedupeerde plattelandsbewoners van China te maken hebben. Op de eerste plaats is er de naïviteit van de boer en hoofdpersoon. Hij denkt bijvoorbeeld dat wanneer hij meer water drinkt hij ook meer bloed kan verkopen. En dat terwijl er al weinig water is. Ook is er iets over de onontkoombaarheid van zijn lot. Wanneer Xiaolin als enig gezinslid overblijft, besluit hij zelfmoord te plegen. Iedere poging die hij onderneemt om zich van het leven te beroven is echter vruchteloos.

Het noodlot dat het gezin treft wordt in de film extra dramatisch door de liefde tussen de gezinsleden. Die is op subtiele wijze voelbaar en zichtbaar. De boer plaagt zijn vrouw bijvoorbeeld en doet wedstrijdjes met haar wie het snelst kan drinken. Xiaojuan maakt zich zichtbaar zorgen om haar man en naarmate duidelijk wordt dat het geven van bloed slecht is voor de gezondheid, probeert ze hem ervan te weerhouden veel water te drinken of te vertrekken naar de bloedbank. Dergelijke momenten zijn werkelijk hartverscheurend.

‘Black Blood’ is een bijzonder sterke film en zeer de moeite waard. Een persoonlijk verhaal tegen de achtergrond van grote gebeurtenissen.

Bram Semeijn