Black Brush – Fekete Kefe (2005)

Regie: Roland Vranik | 80 minuten | komedie | Acteurs: Gergely Banki, Karoly Hajduk, Csaba Hernadi, Adras Rethelyi

Een slacker, zo wordt de film van regisseur Roland Vranik genoemd. Met andere woorden: een film over luie mensen. Dit zou een bijzonder saaie film kunnen opleveren, want wat is er saaier dan te kijken naar mensen die niets uitvoeren. ‘Black Brush’ is gelukkig niet saai. De kleine dingen die gebeuren in de film maken het verhaal de moeite waard. De film bestrijkt slechts een dag en laat de kijker zien, hoe de vier schoorsteenvegers ui Boedapest deze dag doorbrengen. Dat ze lui zijn is snel duidelijk en dat ze schoorsteenvegen maar niks vinden ook. De vier knapen zijn liever bezig met hun wiet-geit, waarvan ze denken dat hij geld op gaat leveren. Helaas voor hun brengt deze geit alleen maar ongeluk.

Vranik benadrukt dat zijn film niet typisch Hongaars of zelfs typisch Oost-Europees is, maar dat zijn onderwerp van luie mensen universeel is. Hij wilde dan ook geen typische Hongaarse film maken. Daar is hij ook zeker in geslaagd, de film had ook makkelijk gesitueerd kunnen worden in elke andere willekeurige stad, alhoewel het beroep schoorsteenveger in westerse steden nagenoeg uitgestorven is. Of het feit dat film zich overal had kunnen afspelen het verhaal sterker maakt is echter nog maar de vraag. Vaak geven de typische dingen uit een land of een stad een film juist een extra laag en die ontbreekt hier dus een beetje.

De soundtrack is bijzonder, de muziek bestaat uit een soort van experimentele dance, die door de broer van de regisseur zelf is gemixed. Deze triphop in combinatie met de ritme van de film geven de film een dromerig effect. Het feit dat de film in zwart-wit is geschoten en daardoor minder realistisch, helpt daar ook aan mee.

‘Black Brush’ is zeker niet de beste film ooit, maar de film verdient het om door meerdere mensen bekeken te worden.

Wietske Uneken