Black Lotus (2023)

Recensie Black Lotus CinemagazineRegie: Todor Chapkanov | 90 minuten | actie, thriller | Acteurs: Rico Verhoeven, Frank Grillo, Marie Dompnier, Peter Franzén, Pippi Casey, Rona-Lee Shimon, Magnus Samuelsson, Simon Wan, Kevin Janssens, Hristo Petkov, Roland Møller, Edon Rizvanolli, Hristo Dimitrov, Steven Lewis Simpson, Dahiana Candelo, Olivera Darko

Dankzij ‘Taken’ beleefde de actiefilm een opleving en toegegeven” het idee om een karakteracteur (op leeftijd) de hoofdrol in een knokfilm te geven, is geniaal! Liam Neeson werd op zijn 55e een actie held. Later probeerde John Travolta het ook nog met het geflopte ‘I Am Wrath’ en Denzel Washington maakte ‘The Equalizer’ toen hij zag hoe Keanu Reeves een dikke hit scoorde met ‘John Wick’. Anno 2023 is het aantal actiehelden flink uitgedund – al trekt Reeves nog steeds volle zalen met zijn ‘John Wick’-franchise – maar blijkt de liefde voor het genre niet bekoeld. ‘Onze’ Rico Verhoeven besloot om zijn ervaring als kickbokser in te zetten voor een actiefilm. De Brabander speelt de hoofdrol in het volledig Engels gesproken ‘Black Lotus’ waarmee hij zijn acteercarrière op internationale schaal wil lanceren. Aan ambitie geen gebrek…

…Helaas moet ‘Black Lotus’ het wel stellen zonder goede ideeën, opmerkelijke vechtscènes en een cast die het te dik aangezette drama kan dragen. In deze film draait het om de getraumatiseerde militair Matteo (Verhoeven). Hij kan de dood van zijn kameraad maar niet vergeten en vindt dat hij daarvoor verantwoordelijk is. Als hij ontdekt dat het dochtertje van zijn gevallen vriend is ontvoerd, besluit Matteo haar terug te halen. Met geweld!

Verhoeven wil zich profileren als een karakteracteur die ook nog eens kan knokken, maar dat is (nog) te hoog gegrepen voor hem. Het is duidelijk dat de Brabantse spierbundel zich liet inspireren door de moderne actiefilm waarin de emoties en intelligentie van de hoofdpersoon centraal staan. In ‘Taken’ en ‘The Equalizer’ zijn de hoofdpersonen door oorlogen geharde veteranen op zoek naar een rustig leven in de luwte. Het zijn geen eendimensionale vechtmachines. Verhoeven probeert zijn getraumatiseerde personage diepgang te geven, maar komt niet verder dan wat gekwelde blikken. Het helpt ook niet mee dat het script aanvoelt een verplichte checklist voor de moderne actiefilm.

De dubieuze nieuwe vriend van de weduwe, het schattige dochtertje dat onze gesloten held doet ontdooien, verraad in de gelederen van een hoge overheidsinstantie en een boze drugsdealer die zijn eigen voorraad opsnuift: check, check en dubbelcheck! ‘Black Lotus’ is een afvinklijst en geen verhaal. Het helpt ook niet mee dat de Engelssprekende cast verschillende nationaliteiten heeft wat tot dikke accenten leidt (en dat haalt je uit de film). Verhoeven heeft de hulp van een spraakcoach ingeschakeld en dat is goed te merken aan zijn duidelijke uitspraak. Helaas neemt de film zich veel te serieus en wordt de zoveelste ontvoering in een actiefilm als een ontzettend zwaarwegend probleem neergezet. Er is werkelijk geen greintje creativiteit aan deze film te pas gekomen.

Het grootste kritiekpunt dat op ‘Black Lotus’ is aan te merken, is het gebrek aan actiescènes. Het duurt zeker 45 minuten voordat Verhoeven in actie komt en dat is echt te laat. Je gaat deze film niet kijken om de kickbokser een gevoelige veteraan te zien spelen. Knokken moet hij! De gevechten zijn goed in beeld gebracht, maar duren veel te kort. Doodzonde! Als Verhoeven zich in oudere actiefilms uit de eighties had verdiept, kon hij zijn fans beter bedienen. Het draait om de actie en niet om het verhaal in dit soort actiepulp. Jammer. Er is echt te weinig spektakel te zien in een film die zijn bestaansrecht aan geweld verleent. Mocht je kicken op melodrama, dan is deze film ook niet voor jou, want het acteerwerk is te slap en de personages blijven van bordkarton. Deze film is vlees noch vis.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 13 april 2023
VOD-release: 6 juli 2023 (Pathé Thuis)