Blackbeard (2006)

Regie: Kevin Connor | 170 minuten | avontuur, biografie, drama, geschiedenis, oorlog | Acteurs: Angus Macfayden, Mark Umbers, Richard Chamberlain, Jessica Chastain, Stacey Keach, Rachel Ward, Anthony Green, Danny Midwinter, Bill Fellows, Jasper Britton, Jake Curran, Robert Willox, Patrick Regis, Alan Shearman, Niko Nicotera, Christopher Clyde-Green, Dom Hetrakul, Nicholas Farrell, Nigel Terry, Steven Elder, Wendy Mae Brown, Paul Brightwell   

‘Blackbeard’ is heel losjes gebaseerd op feiten. Historische juistheid is dan ook niet het doel van deze miniserie, maar avonturen, spanning en actie. Mr. Edward Teach is onderbevelhebber van piraten kapitein Hornigold (Stacey Keach). Ontevreden over diens bereidheid tot actie houdt hij een stemming aan boord en wordt daarbij tot kapitein gekozen. Vanaf dat moment is zijn naam ‘Blackbeard’. Voordat Blackbeard zich van Hornigold ontdoet, steelt hij de brief die Hornigold op zijn beurt van de weduwe van kapitein Kidd heeft gestolen. De brief is de sleutel tot de legendarische schat waar reeds velen naar op zoek zijn geweest en waar ook reeds velen voor zijn gestorven. Ook Blackbeard gaat op zoek.

Als marineluitenant Maynard naar zijn uitvalsbasis New Providence reist, heeft hij aan boord Charlotte Ormand (Jessica Chastain). Ze is de pleegdochter van gouverneur Eden (Richard Chamberlain) De gouverneur heeft haar opgevoed als zijn eigen dochter en beheert haar fortuin tot ze dat op haar 21e verjaardag kan opeisen, wat kort na haar thuiskomst zal gebeuren. Eden wil haar echter te laten vermoorden voordat ze dat kan doen. Ook doet hij samen met magistraat Knight (Nicholas Farrell) goede zaken met de piraten, eerst met Hornigold en nu met Blackbeard. Luitenant Maynard zit hem dus dubbel in de weg. Hij en Charlotte zijn verliefd op elkaar en om die reden zal Maynard haar misschien bijstaan haar erfenis op te eisen. Bovendien moet Maynard een einde maken aan de piraterij die zo lucratief is voor hem als gouverneur.

Als je met weinig verwachtingen kijkt naar ‘Blackbeard’ valt het allemaal wel mee. Je laat je dan meevoeren met de vechtscènes, de intriges en het zoeken naar de schat. Ook Angus Macfayden is dan te doen. Hij is een potige, drankzuchtige vechtjas die zijn gezag met veel geweld en boerenslimheid laat gelden. Een beetje viezig ook, maar dat is juist wel grappig. Ook Mark Umbers doet het aardig. Hij is een verwende, arrogante en mooie jongen, maar aarzelt niet om grof geweld te gebruiken. Ook de rol van Jessica Chastain is leuk als het tere poppetje dat wel van een robbertje vechten houdt. Maar Richard Chamberlain weet in zijn eentje de boel ernstig te verstoren met zijn houterige en gênante acteerwerk dat hij beter voor tussen de schuifdeuren had kunnen bewaren. En daardoor worden opeens andere dingen ergerlijk zoals de vele inconsequenties waarvan je eerst nog dacht “ach…”.

‘Blackbeard’ is een aardige miniserie die vermakelijk is als je geen meesterwerk verwacht. Als Richard Chamberlain in beeld verschijnt gewoon even diep ademhalen, want daarna wordt het wel weer leuk.

Diana Tjin-A Cheong