Blackbird (2012)

Regie: Jason Buxton | 103 minuten | drama | Acteurs: Connor Jessup, Alexia Fast, Michael Buie, Alex Ozerov, Craig Arnold, Tanya Clarke, Jeremy Akerman, Hezekiah Armstrong, John Beale, Wayne Burns, Sadie Buxton, Bill Carr, Adam Coveyduc, Liam Cyr, Chase Duffy

Zodra je het woord “Columbine” in de mond neemt, weet vrijwel iedereen zich de gruwelijke schietpartij uit 1999 op de Amerikaanse high school nog levendig te herinneren. Dat zulke incidenten vroegtijdig voorkomen moeten worden, is een speerpunt van de Amerikaanse overheid. In ‘Blackbird’ volgen we een gefrustreerde tiener die in jeugddetentie belandt voor het beramen van een nieuw bloedbad op school.

Sean Randall probeert zich staande te houden op zijn middelbare school tussen de andere leerlingen. Hij is alternatief, luistert naar heavy metal, praat niet veel en heeft zich een passend, duister imago aangemeten. Als hij contact maakt met Deanna, het vriendinnetje van de meest populaire ”jock” van de school, begaat hij een fout, met pesterijen tot gevolg. Sinds Sean van de grote stad in een kleine gemeenschap is komen wonen, brengt hij het grootste gedeelte van zijn tijd op zijn kamer door. Hij schrijft zijn irritaties en gedachten van zich af in blogs en in zijn dagboek. Als het pesten op school toeneemt, worden ook zijn woorden harder. Hij fantaseert online over zijn zoete wraak op zijn terroriserende medestudenten en weet ook met welke middelen hij ze geweld aan zou doen. Zijn vader Ricky is fervent jager en in het huis dat ze samen delen, is geen tekort aan vuurwapens en messen. Als de politie enkele dagen later onaangekondigd een huiszoeking doet, begint de nachtmerrie voor de getormenteerde puber pas echt.

Door het geven van een harde gelaagdheid aan het eigenlijk zo zachtaardige karakter van Sean (Connor Jessup) blijft de Canadese regisseur Jason Buxton verre van een standaard “troubled gothic teen” scenario en maakt hij er een complexer verhaal van dan de eerste minuten van ‘Blackbird’ doen vermoeden. De parallel die hij met Seans gevangenis rivaal Trevor (Alex Ozerov) creëert, brengt diepgang in het personage van de onterecht veroordeelde jongen en eergevoel en verbroedering voeren de boventoon. De belangrijkste les: tussen woorden en daden zit een wereld van verschil. Dit oprechte drama van Buxton is tweemaal genomineerd voor de 2013 Canadian Screen Awards.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 november 2013
DVD-release: 31 maart 2014