Blackbird (2019)

Recensie Blackbird CinemagazineRegie: Roger Michell | 93 minuten | drama | Acteurs: Susan Sarandon, Kate Winslet, Mia Wasikowska, Sam Neill, Rainn Wilson, Anson Boon, Lindsay Duncan, Bex Taylor-Klaus

Een ouder echtpaar nodigt de naaste familie uit voor een weekend in hun afgelegen landhuis. Niet louter voor de gezelligheid, maar ook om afscheid te nemen. De mater familias blijkt namelijk ernstig ziek en wil – nu ze nog wilsbekwaam en helder is – zelf een einde aan haar leven maken. Vader wil haar daarbij helpen. In hun laatste weekend samen blijkt er echter nog wat oud zeer en onuitgesproken frustraties, zorgen en angsten te zijn onder de familieleden. En is iedereen wel zo happy met moeders keuze? Dit is waar de Deense film ‘Stille hjerte’ (‘Silent Heart’, 2014) van Bille August, met onder anderen Ghita Nø​rby, Paprika Steen en Pilou Asbæk in de hoofdrollen, over gaat. Van die film is nu een Engelstalige remake verschenen onder de titel ‘Blackbird’ (2019) en geregisseerd door Roger Michell (‘Notting Hill’ 1999; ‘Venus’, 2006). Christian Torpe herschreef zijn eigen Deense scenario en voor de cast werd een blik toppers opengetrokken: Susan Sarandon speelt moeder Lili, Kate Winslet en Mia Wasikowska kruipen in de huid van haar twee dochters en Sam Neill is vader Paul. De slechts acht castleden groeiden tijdens de opnamen zo dicht naar elkaar toe dat ze na afloop allemaal dezelfde tatoeage namen van een merel (‘blackbird’).

De vrijgevochten controlfreak Lily (Susan Sarandon) lijdt aan ALS en heeft geen zin om nog verder af te takelen. Daarom heeft ze haar echtgenoot Paul (Sam Neill), die arts is, gevraagd haar te helpen euthanasie te plegen. In de staat waarin zij wonen is dat echter verboden, dus zien ze zich genoodzaakt de illegale route te bewandelen. Waarom ze niet gewoon naar een andere staat gaan waar euthanasie wél legaal is, of naar Europa, zoals Lily nota bene zelf nog aanstipt, is een raadsel. Het is namelijk niet zo dat het feit dat ze iets illegaals van plan zijn heel veel spanning in de film brengt, want die zit hem meer in de onderlinge familiebanden. Voor haar laatste weekend ‘in het aardse’ heeft Lily haar twee dochters Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) uitgenodigd. De neurotische Jennifer neemt haar echtgenoot, feitjesfetisjist Michael (Rainn Wilson) en zoon Jonathan (Anson Boon) mee. Haar losbandige zus brengt haar los-vast partner Chris (Bex Taylor-Klaus) mee. Ten slotte is ook familievriendin Liz (Lindsay Duncan) van de partij. Het naderende einde van Lily hangt als een zwaard van Damocles oven het weekend en levert een aantal ongemakkelijke en confronterende situaties op: van iets kleins als de keuze voor de meegebrachte cadeautjes tot bepaalde onthullingen die de gebeurtenissen ineens in een ander daglicht zetten.

Wat het eerste opvalt aan ‘Blackbird’ is dat de personages en het huis waarin ze rondlopen zo ongelooflijk gepolijst zijn. De villa (die in het echt aan de Zuid-Engelse kust staat) is schitterend, dat moet gezegd worden. Maar het feit dat Lily en Paul daar wonen maakt hen niet per se realistisch of herkenbaar voor de kijker. De kinderen en hun aanhang kleuren al even braaf tussen de lijntjes – ja, ook de zogenaamd rebelse, lesbische dochter met psychische problemen. Ze zijn heel duidelijk zorgvuldig geschetst, maar komen niet echt tot leven. Hier laat Torpe toch echt wat liggen. Het is dat ze gespeeld worden door topacteurs dat je toch met ze mee gaat leven. Maar onze sympathie ligt voornamelijk bij de personages die wat verder van de kern afstaan: Liz, Chris en Jonathan. ‘Blackbird’ begint nog redelijk licht van toon, met de nodige zwarte humor die een fijne tegenhanger vormt voor het toch behoorlijk zware thema euthanasie. Maar al snel nemen de psychologische strubbelingen van de familieleden de overhand en begint de film opzichtig te hengelen naar de emotie van de kijker. De onthullingen die gedaan worden zouden moeten inslaan als een bom, maar de resonantie blijft jammer genoeg uit.

‘Blackbird’ mag de verwachtingen dan weliswaar niet helemaal waarmaken en wat blijven steken in oppervlakkigheden, het blijft een genot om topacteurs als Sarandon, Winslet, Neill en Wasikowska in actie te zien.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 juni 2021
VOD-release: 12 augustus 2021
DVD-release: 20 augustus 2021