Blade Runner: Black Out 2022 (2017)

Recensie Blade Runner: Black Out 2022 CinemagazineRegie: Shinichirô Watanabe | 15 minuten | animatie, korte film | Originele stemencast: Jovan Jackson, Luci Christian, Bryson Baugus, Edward James Olmos, Adam Gibbs, Al-Francis Cuenca, Andrea Rodriguez, Annie Mai, Chris Gibson, Crista Castro, David Matranga, Jay Hickman, Joel McCrary, John Gremillion, Joseph Chou, Kyle Jones, Luis Galindo, Michael Olesch, Ned Gayle, Ricardo Contreras, Son Phan Le

In de aanloop naar ‘Blade Runner 2049’, werden er drie korte filmpjes verspreid die een paar sleutelmomenten laten zien tussen de originele ‘Blade Runner’ (die zich afspeelt in 2019) en de opvolger. Te weten: ‘Blade Runner: Black Out 2022’ (regie: Shinichirô Watanabe), ‘2036: Nexus Down’ (regie: Luke Scott) en ‘2048: Nowhere to Run’ (wederom regie: Luke Scott). De shorts zijn ter verdieping toegevoegd bij de homevideo-uitgaven van de film.

De eerste short is ook meteen de meest interessante. Zowel vanwege het verhaal, als vanwege de stijl. Het is een anime van zo’n vijftien minuten, geregisseerd door Shinichirô Watanabe (onder andere ‘Cowboy Bebop’, ‘The Animatrix’). Op dezelfde manier zoals ‘The Animatrix’ zich verhield tot ‘The Matrix’, geeft ‘Black Out 2022’ een geheel eigen interpretatie van de wereld van ‘Blade Runner’.

De Tyrell Corporation heeft een nieuw model replicant op de markt gebracht, de Nexus 8, die geen beperkte levensduur heeft. Mensen zien dat meteen als een bedreiging en beginnen de replicants op te jagen. Die komen vervolgens logischerwijs in opstand en zorgen voor een explosie waarbij de servers waarin de databasegegevens van de replicants huizen, vernietigd worden en er een algehele stroomuitval plaatsvindt. Dat is heel in het kort waar het om draait.

Maar ‘Blade Runner: Black Out 2022’ biedt nog veel meer. Het laat zien hoe replicants tegen elkaar worden uitgespeeld in oorlogen die op andere planeten worden gevoerd. Het toont een relatie tussen een mens en een replicant. Het laat de menselijke kant van de replicants zien. En bovenal geeft het de replicants extra urgentie. Ze zijn een onderdrukte groep, die als slaven te werk gesteld worden. En ze komen simpelweg op voor hun rechten op een menswaardig bestaan.

Natuurlijk kwam dit in de originele ‘Blade Runner’ ook al wel deels aan bod, maar in ‘Black Out’ wordt het ruimer getrokken. De straatintimidatie, de wanhoop bij de replicants, het onbegrip. Meer nog dan Rutger Hauers Roy Batty krijgen de replicants echt een eigen verhaal. ‘Meer mens dan mens’ was het motto van de Tyrell Corporation, en als deze short iets duidelijk maakt, is het wel dat de replicants inderdaad beter zijn.

Hoewel die nou net niet door Watanabe zijn geregisseerd, doet ‘Blade Runner: Black Out 2022’ het meeste denken aan de Animatrix-filmpjes ‘The Second Renaissance part 1 & 2’. Daarin zijn het de robots die in opstand komen tegen hun onderdrukking, hier zijn het de replicants. Maar in beide gevallen roept de mensheid het over zichzelf af. En op de een of andere manier werkt anime perfect om deze boodschap zo visueel fascinerend mogelijk uit te dragen.

Wouter de Boer

Waardering: 4.5

DVD-, blu-ray en UHD-release: 14 februari 2018