Blade: Trinity (2004)

Regie: David S. Goyer | 113 minuten | actie, fantasie, horror, thriller | Acteurs: Wesley Snipes, Jessica Biel, Ryan Reynolds, Dominic Purcell, Kris Kristofferson, Parker Posey, Mark Berry, John Michael Higgins, Callum Keith Rennie, Paul Levesque, Paul Anthony, Francoise Yip, Michael Rawlins, James Remar, Natasha Lyonne

‘Blade’ is een verfilming van een Marvel comic. Ook films als ‘X-Men’, ‘Spider-Man’ en ‘Hulk’ zijn gebaseerd op strips die van uitgeverij Marvel afkomstig zijn. Met name die eerste twee titels resulteerden in sterke films die hun kwaliteit ontleenden aan de mix van actie met voor het genre ongebruikelijk veel aandacht voor karakteropbouw.

De eerste ‘Blade’ viel zeker in dit opzicht maar eigenlijk in het algemeen nogal tegen, de tweede werd toch al wat beter ontvangen. Deze derde ‘Blade’-film slaat de plank echter helemaal mis door een aaneenschakeling van verstand-op-nul actiescènes neer te zetten die op hun best vermakelijk zijn, maar meestal onnozel. En vervelend. En die luttele scènes waarin een poging wordt gedaan wat diepte aan de personages te geven, door hun gevoelige of kwetsbare kant naar boven te laten komen, houden de film op en werken zo helemaal averechts.

Erg jammer allemaal, want vooraf leek het alsof het best wat kon worden met dit derde deel: Ditmaal werd vampierenjager Blade namelijk uitgerust met twee hulpjes, te weten de grappenmaker Hannibal en de sexy Abigail. Een komische noot en een stoere babe zouden de Blade-serie misschien eindelijk de hoognodige schwung kunnen geven. Dat pakt in de praktijk helaas anders uit. Ryan Reynolds heeft als Hannibal zeker een aantal leuke teksten, maar hiermee tilt hij de film nog niet naar een acceptabel niveau. Jessica Biel is op dreef als Abigail, een waarschijnlijk op Lara Croft gebaseerde actieheldin. Maar zelfs haar adembenemende schoonheid kan deze film niet boeiend maken.

‘Blade: Trinity’ blijft een saaie actiefilm die ondanks de harde actie en de vele explosies vooral een hele lege ongeïnspireerde indruk maakt.

Het drietal helden vecht tegen een bende vampiers die wordt aangevoerd door ene Drake, een reïncarnatie van Dracula himself. Deze van oorsprong Arabische (altijd gedacht dat Dracula uit Oost-Europa kwam..) bloedzuiger wordt duizenden jaren na zijn dood tot leven geroepen door de vampieren, en wat denk je? De oude geest spreekt meteen vloeiend Engels! De rol van Drake wordt vertolkt door de jonge spierbundel Dominic Purcell. Deze is helemaal misgecast aangezien alleen een gespierd lijf nog geen dreiging of autoriteit uitstraalt van het kaliber Dracula.
Daarnaast duurt deze film van 110 minuten ook nog eens dik twintig minuten te lang; compleet inhoudsloze actie kan best even leuk zijn, maar dan vooral niet langer dan anderhalf uur graag. ‘Blade: Trinity’ is bloederig, maar vooral erg bloedeloos.

Jules Diepstraten

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 20 januari 2005