Blast (2004)

Regie: Anthony Hickox | 92 minuten | actie, komedie, thriller | Acteurs: Eddie Griffin, Vinnie Jones, Breckin Meyer, Soup, Shaggy,  Nadine Velazquez, Hannes Jaenicke, Tommy ‘Tiny’ Lister, Warwick Grier, Vivica A. Fox, Nicky Andrews, Paul Du Toit, Langley Kirkwood, Dean Slater, Brett Whitehead

‘Blast’ is geen ‘Die Hard’ en Eddie Griffin is geen Bruce Willis. Als je met deze twee tekortkomingen van deze film kan leven, is ‘Blast’ wellicht het kijken waard. Want wat een oppervlakkige film! Net als in ‘Die Hard’ neemt een groep terroristen de macht over: in ‘Die Hard’ een gebouw en een vliegveld, in ‘Blast’ een olieplatform. De terroristen denken dat ze alle tegenstanders hebben uitgeschakeld, maar uiteraard is er een verstekeling. Dat zijn dan Lamont Dixon met zijn buddies. Ze weten op vernuftige wijze terug te vechten. De FBI vraagt zich af wie het is die zo met hen meewerkt. Maar uiteindelijk wordt hij natuurlijk geloofd en krijgt hij alle medewerking.

Uiteraard heeft regisseur Anthony Hickox gepoogd een spannende film te maken met een onderliggende laag. De nodige vechtpartijen vinden plaats, een brand, de seals die proberen het olieplatform te vrijden moeten bijdragen aan de spanning. De diepere laag, de gevoelige kant van Dixon moet blijken uit de angstige flashback. Zo wordt Dixon zo nu en overmand door beelden van een verschrikkelijke brand. In een vorig leven, een vroegere carrière was hij brandweerman en daar verloor hij zijn beste vriend aan een vlammenzee. Nu zorgt hij voor de zoon van zijn gestorven vriend. Dit jochie van een jaar of tien gaat uiteraard mee met zijn nieuwe vader op de boot. Alsof ze nog nooit van het fenomeen ‘school’ hebben gehoord.

En zo vliegt de tijd, kijkend naar ‘Blast’. Ongeloofwaardige karakters, lachwekkende motieven en niet te volgen acties. Oud-voetballer Vinnie Jones als terrorist en ‘Kill Bill’-actrice Vivica A. Fox doen het als grote namen wellicht goed op de filmposter. Het is helaas geen garantie voor een goede, of zelfs maar vermakelijke film. De enige manier waarop deze film uit te kijken en wellicht zelfs draaglijk wordt, is door ‘Blast’ te zien als een grote grap, een satirische versie van het het Die-Hard-genre. Helaas was dat niet de bedoeling van ‘Blast’.

Eline Lubberts