Blast from the Past (1999)

Regie: Hugh Wilson | 112 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Brendan Fraser, Alicia Silverstone, Christopher Walken, Sissy Spacek, Dave Foley, Joey Slotnick, Dale Raoul, Hayden Tank, Douglas Smith, Ryan Sparks, Don Yesso, Scott Thomson, Ted Kairys, Rex Linn, Cynthia Mace, Harry S. Murphy, Wendel Meldrum, Richard Gilbert-Hill, Steve Bean, Ann Ryerson, Donovan Scott, Hugh Wilson, John Roselius, Bill Gratton

Aardige romantische komedie, die volop gebruik maakt van het originele gegeven en een intelligente en vermakelijke toevoeging is aan het genre. Hoewel de toon opgewekt en licht verteerbaar blijft, weten schrijver Bill Kelly en schrijver/regisseur High Wilson er desondanks een flinke scheut maatschappijkritiek in de film te gieten. Hierbij wordt de satire verdeeld over zowel de bekrompen en oubollige vroege jaren 1960 als de consumptiemaatschappij van de jaren 1990.

De openingsscène, waarin President Kennedy op tv verschijnt om de aanwezigheid van Sovjet-raketten aan te kondigen, zet meteen de toon. Het feestje dat Calvin en Helen Webber geven, wordt abrupt afgebroken bij dit ernstige nieuws. Calvin overtuigt zijn vrouw tijdelijk in de schuilkelder (fantastisch en met veel creativiteit gemaakt) te gaan. Helaas voor hen stort er toevallig een vliegtuig neer in hun tuin, waardoor de Webbers denken dat er een atoombom op Los Angeles valt. Calvin sluit hen vervolgens voor vijfendertig jaar op, want zo redeneert hij, tegen die tijd is de radioactieve straling wel weg. In een erg leuke montage wordt vervolgens zoon Adam opgevoed. Zo leren zijn ouders hem uitstekende manieren, dansles en moderne talen. Allemaal zaken die hem later in de film van pas zullen komen.

De volwassen Adam wordt gespeeld door Brendan Fraser, die hier een soort slimme neef is van zijn karakters in films als ‘Airheads’, ‘Dudley Do-Right’ en ‘George of the Jungle’. Want in tegenstelling tot eerdere rollen, is Adam absoluut niet dom, maar bezit hij wel eenzelfde naïviteit en beperkte kennis van de wereld om hem heen. Fraser lijkt een onconventionele keuze voor een romantische hoofdrol, maar hij weet er wel wat van te maken. Echte knetterende vonken lijken er tussen hem en Alicia Silverstone, die Eve speelt, niet over te springen, maar ze zijn een amusant paar en behoorlijk aan elkaar gewaagd.

De bijrollen zijn uitstekend bezet. Christopher Walken is prettig gestoord als Adam’s vader, de dichtgetikte wetenschapper Calvin. Zijn vrouw Helen, gespeeld door Sissy Spacek, is na vijfendertig jaar onder de grond behoorlijk wanhopig geworden en is stiekem aan de drank. Ze hebben een paar komische scènes waarin ze laten zien goed met komedie uit de voeten te kunnen. De leukste rol is echter voor Dave Foley als Eve’s beste vriend en huisgenoot Troy. Hij is, zoals Eve hem voorsteld aan Adam, gay. In het idioom dat Adam kent, betekent dat gewoon nog “vrolijk”. De film zit vol met dergelijke misverstanden en geslaagde vondsten. Alleen een subplotje over een stelletje blowende nietsnutten, die rondhangen op de locatie van de schuilkelder en een religieuze cultus oprichten, is wat minder.

Maar dat mag de pret niet drukken. ‘Blast from the Past’ combineert alle elementen die je bij een romantische komedie mag verwachten feilloos met een satirische blik op de Amerikaanse samenleving.

Hans Geurts

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 29 april 1999