Blaze Starr Goes Nudist (1962)

Regie: Doris Wishman | 75 minuten | erotiek, romantiek | Acteurs: Blaze Starr, Gene Berk, William Mayer, Sandra Sinclair, Stephen Bloom, Allison Louise Downe, Jim Antonio, Warrene Gray, Richard Johnson, Mary Jo Walls, Joan Bamford, Craig Maudslay Jr., Dolores K. Norris, Lee Abell, Ralph Young

Wat een geweldige tijd waren de zestiger jaren. Vrije liefde, een nieuw geluid. Een nieuwe generatie die haar stem vond in het afwijzen van de oude orde. Culture en maatschappelijke veranderingen hadden hun effect op allerlei maatschappelijke niveaus. Een ander interessant en opruiend fenomeen wat zijn oorsprong vond in de roerige jaren zestig waren de zogenaamde “Grindhouse” theaters. Dit waren voormalige stripclubs/theaters die werden omgebouwd tot filmhuizen waar veelal seks-, exploitatie- en vechtfilms werden vertoond. Een Grindhouse theater was een plek waar de meest curieuze cinematische producten te zien waren.

Doris Wishman was een vrouw die in de jaren zestig productief was op het gebied van de “Grindhouse” cinema. Zij werd niet gehinderd door een te laag budget of talentvolle acteurs om toch een aantal in het underground circuit populaire films te maken die sindsdien zijn vereeuwigd in de annalen van de Grindhouse cinema. Titels zoals ‘Deadly Weapons’, ‘The Amazing Transplant’ en ‘Indecent Desires’ zijn stuk voor stuk goedkope films die spotten met de goede smaak. Daarom waren ze juist in bepaalde kringen zo populair. Een ander populair en “ondeugend” onderwerp waar Wishman haar oog op had laten vallen was nudisme. In de eerste helft van de jaren zestig bracht zij een aantal films uit die speelden met dit thema. Onder andere ‘Hideout in the Sun’, ‘Nude on the Moon’ en ‘Gentleman Prefer Nature Girls’ laten weinig aan de verbeelding over.

‘Blaze Starr Goes Nudist’ is een even flauwe als overbodige toevoeging aan dit rijtje. Grootste attractie van deze film is natuurlijk hoofdrolspeelster Starr die met haar grote boezem veel mannen rode oortjes bezorgd zal hebben. Dit is ook het enige waar zij het van moet hebben want acteren kan ze niet. Gelukkig voor haar zal de rest van de cast ook geen prijzen in de wacht slepen. Een gemiddeld amateurfilmpje is nog spontaner verbeeld. Het nauwelijks aanwezige verhaal is een excuus om zoveel mogelijk beeld te laten zien van naakte mannen en vrouwen (overigens blijven geslachtsdelen smaakvol buiten beeld!). Is de film dan opwindend of taboedoorbrekend? Misschien was het tonen van topless vrouwen en mannen toentertijd taboe doorbrekend, vandaag de dag zijn we, zeker in Nederland, inmiddels wel wat gewend. Alleen de meest fervente Grindhouse fans zullen hier plezier aan beleven. Want ondanks dat Blaze Starr een mooie vrouw is om te zien, is deze film dat absoluut niet!

Joost Hoedemaeckers