Bleak House (1985)

Regie: Ross Devenish | 440 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Diana Rigg, Denholm Elliott, Philip Franks, T.P. McKenna, Brian Deacon, Robert Urquhart, Cyril Appleton, Robin Bailey, Suzanne Burden, Kathy Burke, Patsy Byrne, Jack Carr, Jon Cartwright, Syliva Coleridge, Pat Coombs, Hilary Crane, Graham Crowden, Peter-Hugo Daly, Eileen Davies, Gabrielle Daye, Charlie Drake, Felicity Finch, Gerald Flood, Bob Goody, Seymour Green, Rosemary Hale, Lucy Hancock, Bernard Hepton, Arthur Hewlett, Ian Hogg, James Holland, Lucy Hornack, Anthony Ingram, Colin Jeavons, Harry Jones, Sam Kelly, Stephen Kemble, Dave King, Lollie May, Pamela Merrick, Jonathan Moore, Cathy Murphy, Chris Pitt, Anne reid, Anthony Roye, Rebecca Sebborn, George Sewell, James Snell, Guy Standeven, Donald Sumpter, Stella Tanner, Malcolm Terris, Heather Tobias, Peter Vaughan, Paul Venables, Fiona Walker, Bill Wallis, Christopher Whitehouse, Kevin White, Frank Windsor

Deze versie van ‘Bleak House’ is de tweede bewerking van de BBC van dit boek. De BBC staat bekend om haar prachtige kostuumverfilmingen van oude klassiekers en ook ditmaal levert ze weer een juweeltje af.

Kenmerkend voor Dickens zijn de groteske personages die in zijn boeken voorkomen en de kritiek die hij uitte op de samenleving. Hij was een van de grootste drama schrijvers van zijn tijd en wellicht daarom zijn de boeken tot op vandaag nog steeds erg geliefd en geschikt om te verfilmen.

‘Bleak House’ op zichzelf is een ingewikkeld verhaal (dat veel weg heeft van een literaire misdaad-soap), vooral omdat er veel subplots door elkaar heen lopen, die allemaal het grote verhaal op enige wijze ondersteunen. Devenish heeft het goed aangepakt, hij is erg trouw aan het boek, weinig van het originele verhaal is op deze manier verloren gegaan.

De hoofdrollen zijn goed gecast en passen mooi in het plaatje van Victoriaans Engeland. Vooral Denholm Elliott als John Jarndyce, een van de partijen van de zaak Jarndyce vs. Jarndyce waar ‘Bleak House’ vooral over gaat, is erg overtuigend. Daarnaast moet Diana Rigg (bekend als Emma Peel uit de populaire serie ‘The Avengers’) ook genoemd worden, haar portret van Lady Dedlock komt waarschijnlijk sterk overeen zoals Dickens het een eeuw geleden had bedoeld. Suzanne Burden (Esther Summerson) is ook overtuigend in haar sleutelrol, erg jammer dat ze verder weinig films of series op haar naam heeft staan.

Dickens was eerst een parlementair verslaggever en gerechtshof journalist voordat hij begon met het schrijven van fictie; zijn beschrijvingen zijn daardoor vaak erg accuraat en realistisch. Het lukt Devenish best aardig om Dickens visie en essentie te vangen en begrijpelijk te maken voor het moderne publiek, ondanks dat de tijden zijn veranderd, hoewel ook nu de rechtspraak soms voor grote frustraties zorgt. Maar zoals natuurlijk in bijna alle gevallen van boekverfilmingen, blijven enkele plots ondergeschikt en worden haast niet uitgediept. Erg jammer natuurlijk voor de Charles Dickens fans, maar ook begrijpelijk. Voor de onbekenden met zijn boek kan het argument juist worden omgedraaid: er lopen soms teveel verhalen door elkaar heen, het wordt er op die manier niet duidelijker op, zeker ook vanwege het grote aantal personages dat hij heeft gecreëerd. Maar naarmate de climax nadert vallen alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar en is alles helder.

Groot compliment voor de kostuums die er prachtig uitzien, zoals de kijker inmiddels wel gewend is van de BBC. ‘Bleak House’ is weer een mooi verfilmde klassieker, die zeker toegevoegd moet worden aan de verzameling!

Tessa Obbens