Blijf! (2011)

Regie: Lourens Blok | 90 minuten | drama | Acteurs: Egbert Jan Weeber, Axel Daeseleire, Bart Klever, Arnoud Bos, Geerteke van Lierop, Ezzaldeen F. Ali, Harpert Michielsen, Maike Meijer, Mexx Nachbar, Burt Rutteman, Hiske van der Linden, Ferdi Stofmeel, Mike Reus, Nasrin Ghasemzadeh, Robert van der Ree

Anders dan de beschrijving van deze Telefilm doet vermoeden, is er naast de tragische ondertoon ook voldoende ruimte gelaten voor spanning en sensatie. Dat maakt ‘Blijf!’ tot een vlotte en avontuurlijke jeugdfilm met gehalte. Maar de kijker krijgt ook datgene gepresenteerd waar in de media al vele jaren over wordt gesproken en wat tot nu toe voor de meesten iets uit het nieuws was: het uitzetten van asielzoekers. In aangrijpende scènes vangen we een glimp op van wat dit in de praktijk eigenlijk betekent en doet met de verschillende betrokkenen. Regisseur Lourens Blok schetst situaties die aan het hart gaan.

Lieke en Milad slaan samen op de vlucht wanneer hij en zijn Iranese familie uitgezet dreigen te worden. De twee kinderen lijken alleen in uiterlijkheden van elkaar te verschillen, maar zijn beiden geboren en getogen Nederlanders. Het maakt de situatie des te wranger. Blok benadrukt met subtiliteiten de mate waarop Milads familie is ingeburgerd. Aan de wand zien we een schilderij met Nederlandse koeien. De vader van Milad zingt luidkeels mee op het nummer ‘Binnen’ van Marco Borsato; erg komisch en aandoenlijk. Het zijn ingrediënten die ‘Blijf!’ tot een slimme film met de juiste opbouw maken. Blok liet zich niet beperken in de hoeveelheid filmlocaties. We zien wisselende plaatsen die met elkaar voor een variatie aan scènes zorgen. Het draagt allemaal bij aan de filmische aantrekkelijkheid van ‘Blijf!’.

Eigenzinnig acteerwerk kan toebedeeld worden aan de jonge Mexx Nachbar in de rol van Lieke. Zij heeft de ondankbare taak op zich genomen Milads familie te behoeden voor een uizetting, met alle gevolgen van dien. Ezzaldeen F. Ali (de jonge Milad) blijft daarbij erg naturel in zijn acteerwerk. Een groot compliment voor iemand van zijn leeftijd. Blok heeft blijkbaar erg goed gekeken naar de eenvoud waarin veel kinderen redeneren als het gaat om complexe problemen. Vermakelijk om te zien hoe kinderen het daardoor winnen van de kortzichtige volwassenen. Het lukte Blok duidelijk om dit over te brengen aan de jonge acteurs. Zij brachten het op hun beurt over aan de kijker.

Na zijn periode aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam regisseerde Lourens Blok films voor grote merken als Coca-Cola, BMW en Tommy Hilfiger, evenals muziekvideo’s voor de band ‘Blend’. Na zijn jeugdfilm ‘The Seven of Daran: The Battle of Pareo Rock’ (‘De zeven van Daran: De strijd om Pareo Rots’) en de televisieserie “Feuten” (BNN) wordt de Telefilm ‘Blijf!’ in 2011 voor het eerst uitgezonden op ZAPP bij de NCRV.

Tjeerd Kooistra

Waardering: 3.5