Blind (2007)

Regie: Tamar van den Dop | 98 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Halina Reijn, Joren Seldeslachts, Jan Decleir, Katelijne Verbeke

“Zo, nu beginnen we. Als we aan het einde van ons verhaal zijn, dan weten wij misschien meer dan wij nu weten.”

Het verhaal van ‘Blind’ begint in een ongekend mooi winterlandschap dat al in de eerste minuten van de film de kijker intrigeert en gedurende de resterende 98 minuten van de film niet meer los laat. In deze eerste minuten maken wij kennis met Ruben, voortreffelijk gespeeld door de nieuwe Vlaamse ontdekking Joren Seldeslachts. Het eerste half uur van de film schreeuwt hij aan één stuk door en gooit hij met servies naar iedereen die ook maar durft om in zijn buurt te komen. Dit houdt op met de komst van Marie, gespeeld door Halina Reijn, bekend van ‘De Passievrucht’ (2003), ‘Ik omhels je met duizend armen’ (2006) en Verhoeven’s ‘Zwartboek’ (2006). Zij speelt een vrouw met een beschadigd uiterlijk en is ondanks het feit dat zij ontzettend lelijk is gemaakt, nog steeds schitterend om naar te kijken. Haar zachte gezichtsuitdrukkingen en mooie stem helpen de kijker om door haar ‘misvormde’ uiterlijk heen te kijken. De manier waarop Reijn en Seldeslachts hun personages neerzetten is overtuigend en absoluut geweldig. Nadat zij gaandeweg de film dichter bij elkaar komen is de passie en liefde tussen de twee zo duidelijk aanwezig dat je vergeet dat je naar een film aan het kijken bent.

Regisseuse Tamar van den Dop, bekend als actrice van de films ‘Karakter’ (1997) en ‘De Provincie’ (1991), schreef zelf het scenario van deze film in 2002. Het scenario was semi-finalist van de Sundance NHK Script Award in 2003. Het koude winterlandschap met ijs en sneeuw dat bijna de hele film door te zien is wordt door van den Dop gebruikt als metafoor voor de emotionele toestand waar de hoofdpersonen zich in bevinden. Beiden zijn in het verhaal op hun eigen manier misvormd: fysiek en/of geestelijk. Naast het landschap, spelen de zintuigen voelen, ruiken en horen een erg grote rol in de film. De momenten waarop Ruben Marie aanraakt om haar zo te kunnen ‘zien’ zijn prachtig gefilmd en maken veel emoties los bij de twee én bij de kijker.

Tom Holkenborg, ook wel bekend als Junkie XL is verantwoordelijk voor de klassieke, instrumentale muziek in de film en voegt daarmee veel toe aan de emoties, aanrakingen en liefde tussen Ruben en Marie. Er is een goede balans tussen de scènes waarin muziek te horen is en de scènes waarin dit niet zo is. Waar in menig Hollywood films een cheesy tune te horen is tijdens de liefdesscène(s), is hier juist stilte. Schitterend. Hierdoor komt er duidelijk naar voren wat er in deze scène zo belangrijk is: de liefde tussen de twee, de manier waarop zij elkaar ontdekken en dat zij elkaar als eerlijk en puur ‘zien’.

Zoals aan het begin van het verhaal wordt gezegd, weten wij inderdaad aan het einde meer dan wij nu weten. Wij weten dat ‘Blind’ een film is die over de eerlijkheid en de puurheid van liefde gaat. Dat liefde inderdaad blind is, en dat, zoals deze film laat zien, het wel degelijk om het innerlijk gaat. Dat Tamar van den Dop een briljante regisseuse is, dat Joren Seldeslachts het ver gaat schoppen en dat Halina Reijn schittert, zoals altijd. En dat iedereen die deze film heeft gezien en het droog heeft gehouden, niet weet wat echte liefde is.

Daphna Berger

Waardering: 5

Bioscooprelease: 8 februari 2007