Blind Date (1987)

Regie: Blake Edwards | 91 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Kim Basinger, Bruce Willis, John Larroquette, William Daniels, George Coe, Mark Blum, Phil Hartman, Stephanie Faracy, Alice Hirson, Graham Stark, Joyce Van Patten, Jeannie Elias, Herb Tanney, Georgann Johnson, Sab Shimono, Momo Yashima, Armin Shimerman, Brian George

De eerste belangrijke filmrol van Bruce Willis was die in ‘Blind Date’ (1987), een romantische komedie waarin hij tegenover de toen al bij het grote publiek doorgebroken Kim Basinger speelde. Kim Basinger was al bekend van ‘Never Say Never Again’ en ‘9 1/2 Weeks’, terwijl Bruce Willis eigenlijk alleen detectiveserie “Moonlighting” op zijn naam had staan. Zou regisseur Blake Edwards beseft hebben wat voor goud hij in handen had met de keuze voor de mannelijke hoofdrol? Geen jaar later vestigde Bruce Willis zijn naam met de iconische vertolking van John McClane in ‘Die Hard’, een prent die – terecht – op vrijwel ieders top zoveel-lijstje van favoriete actiefilms prijkt.

In ‘Blind Date’ speelt Bruce de ambitieuze Walter Davis, die keihard werkt om een promotie te krijgen. Voor een etentje met zijn baas en een belangrijke zakenpartner heeft hij echter een date nodig, maar zijn keuze in vrouwen is beperkt. Ten einde raad gaat hij dan maar in op het voorstel van zijn broer, de autoverkoper Ted (Phil Hartman). Hij geeft aan dat Nadia (Kim Basinger), een nichtje van zijn vrouw, net nieuw is in de stad en graag mensen leert kennen. Zij is vast in voor een blind date met Walter. O ja, één waarschuwing vooraf: geef haar geen alcohol, want dan verliest ze alle controle.

Om de tijd vóór het diner wat te doden en elkaar wat beter te leren kennen bezoeken Walter en Nadia een tentoonstelling (waar ze Nadia’s extreem jaloerse ex David ontmoetten, een psychopaat, aldus Nadia) en een muziekstudio (waar Nadia tegen beter weten in een glas alcohol drinkt). De rest van de avond laat zich voorspellen: natuurlijk zorgt de alcohol dat Nadia zich nogal misdraagt tijdens het zakendiner en raakt Walter zijn baan kwijt. Wanneer Walter daarna van Nadia af probeert te komen, raakt het duo van de ene bizarre situatie in de andere verzeild.

‘Blind Date’ is een comedy of errors. Niet een hele goede, maar zeker geen slechte. Kim Basinger laat zien over een prima komische timing te beschikken en John Larroquette (de psychopathische ex) heeft een aantal erg grappige scènes, evenals diens schermvader, gespeeld door William Daniels. Ook Bruce Willis weet wel raad met deze rol, waarin fysieke komedie de boventoon voert. Hoewel de chemie tussen hem en Basinger wat te wensen overlaat, en niet heel goed uitgewerkt is waarom hij haar uiteindelijk toch niet kan vergeten, is het einde van ‘Blind Date’ toch bevredigend. Natuurlijk zitten er talloze onlogische keuzes in het verhaal (waarom Walter Nadia niet meteen na het gewraakte zakendiner naar zijn broer en schoonzus brengt bijvoorbeeld), maar de film is entertainend genoeg om daar geen heet hangijzer van te maken.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 3 september 1987
DVD-release: 2 oktober 2019