Blindfire (2020)

Recensie Blindfire CinemagazineRegie: Michael Nell | 82 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Brian Geraghty, Brian Geraghty, Bethany Joy Lenz, Jim Beaver, Edwina Findley, Chiké Okonkwo, Wayne Brady, Sam Ashe Arnold, Tom Virtue, Kevin Ross, Charles Robinson, Yvette Freeman, Nefetari Spencer, Genesis White, Desi Williams, Cedric Begley, Isaiah Frizzelle, Khai Thach, Chris McRitchie, Robby Stahl

Inspelen op de actualiteit kan een goede manier zijn om jezelf in de kijker te spelen. Dat was dan ook precies de insteek die debuterend regisseur Michael Nell had toen hij ‘Blindfire’ inblikte. Deze film gaat over politiegeweld, racisme en prankcalls. Nu politiegeweld in de Verenigde Staten en Institutioneel racisme veelgebruikte termen in onze dagelijkse nieuwsverschaffing zijn, leek het deze cineast wel een goed idee om een film uit te brengen die deze thema’s behandelt. Helaas heeft het in een haastig gemaakte film geresulteerd die meer kwaad dan goed doet.

In ‘Blindfire’ reageert een politieman (Brian Geraghty) op een verontrustende melding. Er zou sprake zijn van een gevaarlijke situatie. Als hij op de plek van bestemming aankomt, voelt hij zich genoodzaakt om een zwarte verdachte neer te schieten. Deze Afro-Amerikaan is echter onschuldig. Een rechtszaak begint en de agent doet er alles aan om zijn naam te zuiveren. Maar kan dat wel? In hoeverre was deze schietpartij te rechtvaardigen?

Als het gaat om gevoelige zaken als politiegeweld en racisme is zorgvuldigheid geboden. Als je tenminste van plan bent om een serieuze film te maken die deze zaken op een voorzichtige en humane manier wil bespreken. Helaas is deze materie te hoog gegrepen voor Nell. De personages zijn vleesgeworden stereotypes (de standaard agent in scheiding en met alcoholproblemen duikt weer op en ook de snel pratende, lawaaiige Afro-Amerikaan is weer te zien) en de manier waarop de film zich ontvouwt is te onwaarschijnlijk voor woorden. Met een speelduur van 83 minuten wordt de zware thematiek nogal lomp belicht. Het moet allemaal nogal snel gaan en dat gaat ten koste van karakterontwikkeling en het neerzetten van de thematiek.

‘Blindfire’ is vast goed bedoeld, maar in de huidige uitvoering komt deze film ronduit slecht over. De film weet niet wat het wil zijn: een aanklacht, thriller of drama? Het is vlees noch vis.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Digital download-release: 28 april 2021
VOD-release: 12 mei 2021
DVD- en blu-ray-release: 21 mei 2021