Blithe Spirit (1945)

Regie: David Lean | 96 minuten | drama, komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Rex Harrison, Constance Cummings, Kay Hammond, Margeret Rutherford, Hugh Wakefield, Joyce Carey, Jacqueline Clarke

Schrijver Charles Condomine (Rex Harrison) is een nuchtere man die niet gelooft in spirituele zaken. Zijn beweegreden om het bekende medium Madame Arcati (Margeret Rutherford) uit te nodigen om bij hem thuis geesten van overleden mensen aan te roepen, of beter nog, om geesten te laten verschijnen, is dan ook bedoeld om haar te ontmaskeren als een goedkope oplichtster. Dit als inspiratiebron voor een boek over een moordlustige paragnoste.

Zijn vrouw Ruth (Constance Cummings) en hij nodigen hun vrienden Dr. George (Hugh Wakefield) en Violet Bradman (Joyce Carey) uit om in de gezelligheid te delen en het gaat helemaal zoals hij had verwacht. Madame Arcati laat een tafel dansen en raakt bezeten door een klein meisje dat voor haar een gids is in de wereld van de geesten, maar een tastbaar bewijs voor haar paranormale gave levert ze wat hem betreft niet. Experiment geslaagd, voldoende stof voor een nieuw boek en als Madame Arcati is vertrokken, barst het gezelschap in lachen uit.

Maar dan hoort Charles als enige van de aanwezigen de stem van zijn eerste vrouw Elvira (Kay Hammond) die al zeven jaar dood is. Helemaal verwarrend wordt het als hij haar korte tijd later ook kan zien en met haar kan praten als was ze nog in leven. Zijn huidige vrouw Ruth is hier niet blij mee, sterker nog, ze is jaloers op het plezier dat Charles en Elvira samen hebben en hoe ze tegen haar lijken samen te spannen. Elvira moet weg, geest of niet.

Een heerlijke komedie met lekker venijnige teksten die in een hoog tempo en op charmante wijze door de acteurs in het rond worden gestrooid, vitriool met een chic lintje eromheen, maar wel dodelijk. Dat Charles tegen Elvira praat en haar antwoord geeft, terwijl Ruth haar niet kan zien noch horen, zorgt voor de nodige spitsvondige misverstanden. Maar echt leuk is hoeveel goed bewaarde geheimen over Charles’ huwelijk met Elvira blootgelegd worden door haar verschijning en hoe ze door haar aanwezigheid de liefde tussen twee wereldwijze mensen op vrij eenvoudige wijze weet te ontregelen. Voeg daarbij de nodige verrassende plotwendingen en acteerwerk dat om van te smullen is en het feest is compleet. En die Oscar voor de special effects is meer dan verdiend.

Diana Tjin-A Cheong