Blitz (2011)

Regie: Elliott Lester | 97 minuten | thriller | Acteurs: Jason Statham, Paddy Considine, Aidan Gillen, Zawe Ashton, David Morrissey, Richard Riddell, Des Barron, John Burton, Taya De La Cruz, Nabil Elouahabi, Luke Evans, Rebecca Eve, Elly Fairman, Gregory Finnegan, Rishi Ghosh, Nicky Henson, Omar Hosein, Ian Hughes, Alex Lanipekun, Joanna Miller, Mark Rylance, Serge Soric, Chris Wilson

Jason Statham als vleesgeworden romanfiguur Tom Brant (naar de reeks boeken van Ken Bruen) in een politiethriller? Geen fan van The Stath die daar bezwaar tegen zal maken! Statham is geknipt voor de rol van heetgebakerde agent, die je maar scheef aan hoeft te kijken om flink op je duvel krijgen. In de eerste scènes van het door Elliot Lester geregisseerde ‘Blitz’ laat Statham al zien dat er met hem niet te spotten valt, wanneer hij een stel jonge autodieven er van langs geeft met zijn hockeystick. (“it’s called hurley, a combination of hockey and murder”, een van de eerste gevatte opmerkingen die Statham mag doen). Dat Brants werkwijze niet geheel volgens het boekje is, en de alcoholverslaafde agent op het matje geroepen wordt bij de politiepsycholoog, doet hem vooralsnog niets. Ook het feit dat misdaadverslaggever Harold Dunlop een eigen draai geeft aan het verhaal en Brant in een kwaad daglicht stelt, laat hij langs zich heen glijden. Je kan Brant veel verwijten, maar niet dat hij een zelfingenomen egoïst is: hij is de enige die bij de crematie van de vrouw van zijn mentor en baas Roberts op komt dagen en zelf vervult hij die mentorrol voor de onlangs, vanwege haar werk als undercover agente, uit een drugsontwenningskliniek ontslagen agente Falls, die het er moeilijk mee heeft dat ze haar examen niet gehaald heeft.

De sfeer van de film wordt een stuk grimmiger wanneer een jonge agente in koelen bloede wordt neergeschoten in het Zuidlondense district waar Brant werkt. Om de moord op te lossen, en omdat Roberts buitengewoon verlof heeft vanwege de dood van zijn vrouw, wordt DC Porter Nash overgeplaatst uit West Londen. Nash is het tegenovergestelde van Brant, hij is evenwichtig en behoedzaam. Vanwege zijn homoseksualiteit verwacht hij acceptatieproblemen van het team dat hij moet leiden. Zijn verbazing (en die van het publiek) is dan ook des te groter als –  op wat kwinkslagen na – de samenwerking met Brant eigenlijk het beste gaat.

Het scenario is zo geschreven dat de kijker eerder weet wie de moordenaar is dan de mensen die hem achter slot en grendel moet zien te krijgen. Bij de tweede moord op een politieagent komt hij vol in beeld. Wel heeft Brant, na een tip van zijn morsige informant, al snel door in welke richting hij het moet zoeken en ook een motief blijkt daarna niet al te moeilijk te raden. Ondanks dat die kennis niet bijdraagt aan de spanning, is het kat-en-muis-spelletje tussen dader en agent erg vermakelijk. Over de keuze van scenarioschrijver Nathan Parker om een belangrijk deel van de tijd in te ruimen voor het verhaal van Falls valt te twisten. Het haalt de vaart er een beetje uit, waardoor het politieonderzoek makkelijker moet verlopen en het lijkt of Brant en Nash geen missers maken. Maar aan de andere kant hebben haar scènes wel degelijk een functie: ze geven ook Brants karakter een verdieping.

Wat het tamelijk afgezaagde scenario te kort komt, wordt ruimschoots goedgemaakt door het acteerwerk. Statham bewijst de perfecte keuze te zijn voor deze rol, zijn bijdrage aan de film is goud waard. Er zou er maar zo een hele serie Tom Brant boeken verfilmd mogen worden, als hij maar de hoofdrol speelt! Ook Paddy Considine is een prettige verschijning en weet zijn personage op charismatische wijze vorm en diepgang te geven. Aidan Gillen als moordenaar Barry Weiss, die zichzelf na de extreem gewelddadige derde moord ogenschijnlijk achteloos de naam The Blitz geeft, heeft precies dat gevaarlijke, verknipte randje, dat hem geloofwaardig maakt. Al is het soms wel net op de grens, als hij al snackend tv zit te kijken, zijn laatste slachtoffer nog bloedend aan zijn voeten, of wanneer hij vraagt of hij zijn Facebook-status even mag updaten als hij net door Brant en Nash ter ondervraging het bureau is binnengebracht.

Uiteindelijk is ‘Blitz’, ondanks het clichématige verhaal, een lekker wegkijkende actiefilm, waaraan door het prima acteerwerk, de goed gekozen soundtrack en de scherpe dialogen best veel plezier te beleven valt. Niets wereldschokkends, maar liefhebbers van Jason Statham kunnen beslist hun hart ophalen aan de film.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 juli 2011
DVD- en blu-ray-release: 9 november 2011