Blood (2022)

Regie: Brad Anderson | 108 minuten | horror, thriller | Acteurs: Michelle Monaghan, Skeet Ulrich, Finlay Wojtak-Hissong, June B. Wilde, Skylar Morgan Jones, Danika Frederick, Jennifer Rose Garcia

Regisseur Brad Anderson heeft een interessante carrière. De beste man vergaarde roem in cultkringen met het sinistere ‘Session 9’, maar kwam pas echt onder de aandacht van een groter publiek met het loodzware horrordrama ‘The Machinist’ waarin een uitgemergelde Christian Bale de hoofdrol vertolkte. De acteur ging tot het uiterste voor die rol en er ontstond een discussie over of Bale niet tegen zichzelf in bescherming genomen moest worden. Anderson spon daar garen bij en werd steeds bekender.

Na ‘The Machinist’ blikte Anderson de vlotte thriller ‘Transsiberian’ in, een film die een stuk luchtiger van toon was, maar het minder goed deed. Het momentum leek weg en ‘Vanishing on 7th Street’ met Hayden ‘Darth Vader’ Christensen belandde vrijwel direct in de onderste schappen van de videotheek. In 2013 trok de regisseur kortstondig de aandacht met het niemendalletje ‘The Call’ waarin Halle Berry de hoofdrol vertolkte. Sindsdien werkt Anderson verder in de marge.

In 2022 verscheen ‘Blood’ anoniem in de digitale videotheek. Jammer, want hoewel dit niet het beste werk van Anderson is, bewijst de beste man opnieuw een goede acteursregisseur te zijn. Hoofdrolspeelster Michelle Monaghan krijgt alle ruimte om te schitteren en dat doet ze dan ook als radeloze moeder die haar zoontje in een vreselijk monster ziet veranderen. Uiteraard gaat de moederliefde veel te ver en wordt de filmtitel werkelijkheid.

‘Blood’ is een vlot gemaakte horrorthriller die meer leunt op het sterke acteerwerk dan bloederige taferelen. Gorehounds komen van een koude kermis thuis. Het verhaal van een kind dat verandert in een monster is veel vaker verteld, maar Anderson weet deze bekende kost op een mooie manier in beeld te brengen. Ook leuk om Skeet Ulrich weer eens in een film te zien. De acteur was ooit een grote belofte, maar wist zijn beloofde sterrenstatus nooit te verzilveren. Net als Anderson eigenlijk!

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

VOD-release: 2 juni 2023 (Pathé Thuis)
DVD- en blu-ray-release: 14 juni 2023