Blood and Money – Allagash (2020)

Recensie Blood and Money CinemagazineRegie: John Barr | 89 minuten | thriller | Acteurs: Tom Berenger, Kristen Hager, Paul Ben-Victor, Jimmy LeBlanc, Mark Sivertsen, Brian Duffy, Ace Gibson, Ryan Homchick, Caroline Portu, Erica McDermott, Bates Wilder, Lisa Lynch, Melissa McMeekin, Gary Tanguay, David J. Curtis

Jim Reed, een gepensioneerde veteraan die zich in de herfst van zijn leven bevindt en een ronddolend bestaan leidt in zijn camper, is hartje winter op jacht in het achterland van Allagash, een gehucht in de ruige en dunbevolkte contreien van Noord-Maine. Hij ontdekt een dode vrouw die een plunjezak bij zich draagt waarin een grote som geld zit. De zaken lopen uit de hand wanneer Jim een groep criminelen tegenkomt die op zoek is naar de buit van hun casinoroof. Terwijl ze elkaar in de loop van een paar dagen opjagen, vormt het grimmige en ijskoude landschap een proef die de wilskracht en overlevingsdrang van de betrokkenen test. Wie is de jager en wie de prooi?

Deze film luisterde aanvankelijk (en op filmdatabase IMDb nog steeds) naar de naam ‘Allagash’, maar is om marketingtechnische reden omgedoopt tot ‘Blood and Money’, een titel die toch wat lekkerder bekt en meer actie en spektakel suggereert. De film is het regiedebuut van John Barr, van origine een ‘gaffer’ (iemand die zich bezighoudt met de elektriciteit op de set), maar inmiddels dus ook regisseur.

De verhaallijn roept gelijk herinneringen op aan ‘A Simple Plan’ (dat zich eveneens tegen een sneeuwrijk winters decor afspeelt) en ‘No Country for Old Men’. Ook deze films draaien om een grote geldvondst die uiteindelijke verstrekkende en nare gevolgen voor de ‘gelukkige’ vinders heeft. ‘Blood and Money’ mist echter de diepgang en sterk uitgewerkte karakters van die thematisch verwante films. De film ontvouwt zich vooral als een klassieke shootout-thriller tussen een stel nietsontziende misdadigers en een aftakelende, maar wel militair geschoolde rasoverlever.

Veel dialoog is er niet, waardoor ‘Blood and Money’ het vooral moet hebben van de sfeerbeelden. Die tonen een landschap dat even fraai als onverzoenlijk is. De film wordt vooral gedragen door Tom Berenger, die ook op 71-jarige leeftijd nog overtuigend is als een geharde oorlogsveteraan die zich kranig weert tegen de barre elementen en de veel jongere criminele sujetten die hem op de hielen zitten. De weidse landschapshots contrasteren mooi met de intieme close-ups van Berengers getekende gezicht. De boeven zijn helaas van bordkarton en bezondigen zich aan een indrukwekkende reeks stommiteiten. De zwartgallige, soms wat tragikomische ondertoon van de film doet soms wel een beetje denken aan de stijl van de Coen-broertjes en ademt een soort karmische futiliteit: het leven van de meeste individuen is een uitputtende strijd die in het grotere kosmische geheel betekenisloos is.

‘Blood and Money’ is geen slechte rolprent, maar had met een wat dikkere plot en beter uitgewerkte randpersonages ook een écht goede film kunnen zijn. Nu is het wel degelijk, maar bekruipt je toch het gevoel dat er meer had ingezeten.

Frank Heinen

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 25 november 2020