Blood Ties (2013)

Regie: Guillaume Canet | 122 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Mila Kunis, Marion Cotillard, Zoe Saldana, Clive Owen, Billy Crudup, Lili Taylor, Domenick Lombardozzi, Noah Emmerich, Eve Hewson, Matthias Schoenaerts, Charlie Tahan, John Ventimiglia, Griffin Dunne, Jamie Hector, Yul Vazquez, Anne Bergstedt Jordanova, Daisy Tahan, Courtney Cooper, Julian Gamble, Dominik Tiefenthaler, Tammy Jean

De twee broers Chris en Frank zijn al vanaf hun geboorte uitersten van elkaar. Al van jongs af aan is Chris een kwajongen die zich geleidelijk aan ontwikkelt tot een zware crimineel. Frank was altijd al het bravere broertje die tegen zijn grote broer opkeek, maar heeft besloten om niet hetzelfde criminele pad te belopen. Eerder het tegenovergestelde: als politieagent probeert hij de rechtvaardigheid en orde in de maatschappij te waarborgen.

De film ‘Blood Ties’ opent met de grote broer Chris (Clive Owen) die net uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Ondanks zijn verantwoordelijke positie neemt Frank (Billy Crudup) zijn broer in huis en helpt hem met het zoeken van werk. Hoewel Chris vastbesloten lijkt om dit keer op het rechte pad te blijven, lijkt zijn lot al vast te liggen. Hij wordt als ex-crimineel niet geaccepteerd in de samenleving en steekt zich uit geldnood toch weer in een aantal criminele zaken.

De stap terug in het criminele circuit lijkt makkelijk gezet en al snel komen de twee broers recht tegenover elkaar te staan. Toch is er één ding dat hun altijd bindt: de bloedband. Behalve in strijd met elkaar, komen ze hierdoor ook in strijd met zichzelf. Dit leidt tot een constante schommeling tussen broederschap en rivaliteit, waardoor een oplossing ver te zoeken lijkt. Hoe ver moet je gaan in het beschermen van je familie?

We krijgen een bijzondere combinatie van acteurs te zien zoals we ze nog niet eerder kennen. Billy Crudup en Clive Owen spelen de strijdende broers, James Caan hun sussende vader en de Vlaamse trots Matthias Schoenaerts krijgt de rol van een ijzingwekkend gevaarlijk uitziende crimineel. Het meest opvallend is echter nog de bloedmooie Marion Cotillard die in ‘Blood Ties’ is getransformeerd in een cocaïneverslaafde hoer.

De grootste meerwaarde van de film is de jaren 70-touch die Guillaume Canet door de gepaste setting, muziek, kleding en attitude van de karakters aan de film weet te geven. ‘Blood Ties’ is de eerste Engelstalige film voor Guillaume Canet als regisseur, maar ook in de Franse filmwereld heeft hij nog weinig op zijn naam staan. Qua regie dan, als acteur is hij namelijk al jaren bezig. Dit debuut bewijst dat hij nog veel te leren heeft, maar schept tegelijkertijd hoge verwachtingen voor zijn volgende films.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 oktober 2013
VOD-release: 3 juni 2014
DVD- en blu-ray-release: 24 juni 2014