Blood Work (2002)

Regie: Clint Eastwood | 110 minuten | actie, drama, misdaad, thriller | Acteurs: Clint Eastwood, Jeff Daniels, Anjelica Huston, Wanda De Jesus, Tina Lifford, Paul Rodriguez, Dylan Walsh, Mason Lucero, Gerry Becker, Rick Hoffman, Alix Koromzay, Igor Jijikine, Dina Eastwood, Beverly Leech, June Kyoto Lu

Als er al iemand de spreekwoordelijke oude rot in het vak genoemd kan worden is het wel Clint Eastwood. Al meer dan een halve eeuw draait hij mee als acteur en ook als regisseur timmert hij al sinds begin jaren 70 behoorlijk aan de weg. Als acteur heeft deze levende legende nog nooit een Oscar gewonnen, als regisseur inmiddels twee keer: voor ‘Unforgiven’ en ‘Million Dollar Baby’. Eastwood heeft intussen al een paar dozijn films geregisseerd van diverse kwaliteit. ‘Blood Work’ uit 2002 leverde hem geen prijzen op, maar desondanks is het een uitstekende film geworden.

In deze spannende thriller is Eastwood FBI-agent McCaleb op leeftijd die achter een seriemoordenaar aanzit die op de moordplek speciale codes achterlaat voor hem. Na weer een gruwelijke vondst ontwaart McCaleb de dader in het toegestroomde publiek en zet de achtervolging in. McCaleb weet de man neer te schieten, maar hij ontsnapt toch en McCaleb wordt getroffen door een hartaanval. Twee jaar later is hij inmiddels gepensioneerd en heeft hij een harttransplantatie ondergaan als hij bezocht wordt door een vrouw die hem vertelt dat hij het hart van haar vermoorde zuster draagt. De moord is nooit opgelost en McCaleb besluit uit respect voor de hartdonor de moordenaar te zoeken en komt er langzamerhand achter dat er misschien wel een verband bestaat met de voorvluchtige seriemoordenaar.

Eastwood’s films hebben allemaal gemeen dat ze op minimalistische wijze gefilmd zijn. Geen poespas en moeilijke, ingewikkelde shots, de films komen bijna kaal over en zijn juist daarom altijd zo realistisch en sterk. Als kijker word je als het ware direct meegezogen in het spannende verhaal en in ‘Blood Work’ is dat al niet anders. Het vakmanschap van Eastwood is overduidelijk, ‘Blood Work’ is een intelligente, meeslepende thriller die ondanks het gebrek aan spetterende actie van het begin tot eind zeer intrigerend is. Het script is ietwat bizar, maar de uitwerking is bijzonder ingenieus en omdat je als kijker direct meeleeft met de sympathieke McCaleb wordt de film alleen maar boeiender.

Eastwood regisseert, zoals zo vaak, zichzelf en dat doet hij prima. McCaleb is geen brute agent à la Dirty Harry, maar een innemende rustige oude man die zich vastgebeten heeft in deze zaak. Eastwood blijft natuurlijk Eastwood, die stoïcijnse, ietwat verbeten blik maakt hem natuurlijk al een beetje cynisch en afstandelijk zonder dat hij nog maar een woord gezegd heeft, maar acteren doet Clint al bijna een mensenleven erg goed en ook hier is hij zeer overtuigend. Naast Eastwood is Anjelica Houston nog te zien als zijn doortastende dokter en Jeff Daniels is McCaleb’s koddige buurman.

Een doordacht script, solide acteerwerk en gedegen en vakkundige regie maken van Eastwood’s ‘Blood Work’ een stijlvolle en elegante thriller.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 november 2002