Bloodshot (2020)

Recensie Bloodshot CinemagazineRegie: Dave Wilson | 109 minuten | actie, drama | Acteurs: Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan, Toby Kebbell, Talulah Riley, Lamorne Morris, Guy Pearce, Siddharth Dhananjay, Tyrel Meyer, Alex Anlos, Clyde Berning, Jóhannes Haukur Jóhannesson

Twintig jaar geleden was Vin Diesel de heetste ster van Hollywood. De Amerikaan maakte furore als antiheld in ‘Pitch Black’ en scoorde een bijrol in ‘Saving Private Ryan’. Daarna ging het hard en trok zijn aanwezigheid hordes mensen naar de bioscoop die de kamerbrede kolos in blockbusters als ‘The Fast and the Furious’ en ‘xXx’ wilden zien. In de zeros was Diesel dé man. Zo’n tien jaar geleden veranderde zijn status en verloren steeds meer de interesse in de acteur. Er was een nieuwe generatie actieheld opgestaan. Ryan Reynolds, Mark Wahlberg en Dwayne ‘The Rock’ Johnson combineerde hun spiermassa met een flinke dosis zelfspot. Iets wat de altijd serieus en zwaarmoedig ogende Diesel ontbeert. Diesel bleef echter in de picture dankzij de ‘Fast and the Furious’ saga. Pogingen om nieuwe franchises op te zetten, liepen op niks uit. ‘The Last Witch Hunter’ werd niet het gehoopte succes en ook het tweede vervolg op ‘Pitch Black’ waarin Diesel opnieuw in de huid van antiheld Riddick kroop, loste de financiële verwachtingen niet in. Anno 2020 probeert de acteur opnieuw om een film te dragen en een franchise op te zetten. Enter ‘Bloodshot’.

In ‘Bloodshot’ speelt Diesel Ray Garrison. Als deze soldaat in het harnas sterft, wordt zijn lichaam door beveiligingsbedrijf Rising Spirit Technologies in beslag genomen. Deze organisatie slaagt erin de strijder dankzij nanotechnologie tot leven te wekken. Handig! Garrison is dankzij de technologie sneller en sterker dan ooit en geneest binnen no time zodat hij bijna onkwetsbaar te noemen is. Deze eigenschappen gaan echter ten koste van zijn menselijkheid. Is hij meer mens dan machine en wat is er eigenlijk met zijn vrouw gebeurd?

‘Bloodshot’ is gebaseerd op het gelijknamige personage uit de stal van stripboekuitgeverij Valiant Comics. Dit bedrijf grossiert in obscure – maar geliefde – cultpersonages als Shadowman en Ninjak. Nu zowat alle personages uit de Marvel en DC stal een eigen film krijgen, kunnen andere comic companies niet achterblijven. Bloodshot is echter niet een heel interessant personage. tenminste niet in deze film. Deze film komt over als een slappe kruising tussen ‘RoboCop’, ‘X-Men Origins: Wolverine’ en ‘Man Apart’. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch? Daar zit wat in, maar deze productie is een by the numbers actiefilm zonder identiteit.

Diesel is te beperkt als acteur voor deze dragende rol. Hij neemt het bronmateriaal bloedserieus en hoopt van Bloodshot een tragische antiheld te maken. Een chagrijnige blik is echter geen acteren. Ook de actie is een dikke tegenvaller. Een vechtscène in een lift komt overduidelijk uit de computer rollen en oogt als een deleted scene uit een oude Spider-Man film. Yep, zwaar gedateerd. Bezwaarlijker is dat ‘Bloodshot’ net als talloze andere popcornfilms van de afgelopen jaren nogal opzichtig toewerkt naar het opzetten van een franchise. Deze productie moet een opmaat zijn naar een groots universum van personages uit de koker van Valiant Comics. Er wordt nogal flink verwezen naar andere personages van deze uitgeverij.

Films als de reboot van ‘The Mummy’ met Tom Cruise en de eerdere films van DC Comics gingen ‘Bloodshot’ voor. Filmstudio’s ruiken geld en hopen een succesvolle tegenhanger van het Marvel Universum te maken. Films dienen niet zozeer als afgeronde verhalen, maar als voorzichtige kapstokken om allerlei personages en universa aan vast te knopen. Zo voelt ‘Bloodshot’ ook: als een opzetje voor een film universum in plaats van een afgerond vertelsel. Als alle verfilmingen van Valiant Comics zo verplicht en oncreatief aanvoelen als dit Diesel-vehikel ziet het er somber uit. Wellicht dat er nog mensen zijn die op gebrekkige computereffecten en B-garnituur superhelden vertolkt door een cast uit dezelfde categorie zitten te wachten, maar die kans is vrij klein.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 12 maart 2020
Digital download-release: 27 maart 2020
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 1 juli 2020