Bloodwork (2011)

Regie: Eric Wostenberg | 96 minuten | horror, thriller | Acteurs: Travis Van Winkle, Tricia Helfer, Stephen Bogaert, John Bregar, Albert Chung, Anna Ferguson, Yanna McIntosh, Mircea Monroe, Joe Pingue, James Purcell, Eric Roberts, Vas Saranga, Rik Young

Het klinkt zo verleidelijk en lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Even snel zo’n $3000 verdienen en het enige dat je ervoor moet doen is twee weken in een kliniek zitten om een serie onschuldige tests in het kader van een nieuw te ontwikkelen geneesmiddel op je laten uitvoeren. Nee, vreemd is het niet dat de twee studenten Greg (Travis van Winkle) en Rob (John Bregar) dit als een mooie gelegenheid zien om eenvoudig wat geld bij te verdienen zodat ze in de zomer Europa kunnen bezoeken. Nooit hadden zij kunnen vermoeden dat de tests die in de kliniek worden afgenomen eigenlijk levensgevaarlijke experimenten zijn die de grens van het toelaatbare opzoeken. Hoofdverantwoordelijke voor deze experimenten is de aantrekkelijke dokter Wilcox (Tricia Helfer) en zij lijkt meer bezig te zijn met het slagen van het experiment dan met het welzijn van de proefpersonen.

Dat de experimenten compleet uit de hand lopen mag geen geheim zijn, het maken van een film over experimenten die vlekkeloos verlopen is immers niet bijster interessant. Toch is ‘Bloodwork’ ondanks deze redelijk voorspelbare opzet een zeer aardige thriller/horrorfilm geworden. Zo is de sfeer vrij aardig getroffen. De kliniek is heel sober, ligt in een lekker verlaten omgeving en de mensen die erin verblijven gedragen zich stuk voor stuk vreemd; al met al een prima setting die aan alle eisen van het genre voldoet. Ook met het acteerwerk is weinig mis. Hoewel het grootste deel van de acteurs met name van tv series bekend geworden is en niet enorm veel daadwerkelijke filmervaring heeft, houden ze zich stuk voor stuk prima staande. Verwacht geen grootse daden of baanbrekende prestaties van de cast, maar alles bij elkaar genomen is het goed genoeg om ‘Bloodwork’  geloofwaardigheid te geven.

Ook de uiteindelijke wendingen die het verhaal neemt pakken aardig uit. Zoals gezegd nemen de experimenten, die als doel hebben om het afweersysteem van het menselijk lichaam te verbeteren, steeds extremere vormen aan en reageren de ‘patiënten’ steeds slechter op alles wat ze toegediend krijgen, waardoor ze uiteindelijk als een soort drugsverslaafde zombies niet meer zonder hun medicijnen kunnen. Gevolg hiervan is dat de patiënten stuk voor stuk beginnen door te draaien, steeds agressiever worden en de druk op Wilcox om te stoppen met het experiment steeds groter wordt. De enige die doorheeft wat er daadwerkelijk gaande is, is Greg en hij blijkt ongevoelig voor de bijwerkingen van de experimenten. Daar waar de rest doordraait is hij als enige nog in staat nuchter na te denken.

Naarmate het verhaal vordert begint ‘Bloodwork’ meer en meer van een thriller in een hack &  slash film te veranderen en dat is geen slechte keuze. Voor een goede thriller is het verhaal toch te karig en kent het vooral te weinig diepgang en interessante plotwendingen. Als slasher is het echter prima te behappen. Diegenen die bang zijn voor naalden en een gevoelige maag hebben moeten zich wel twee keer bedenken alvorens de film te bekijken want het is niet allemaal even fris wat ‘Bloodwork’ je voorschotelt. Met name een aantal eetscènes met talloze maden en ander ongedierte die vrolijk door het vlees kruipen zijn niet heel aantrekkelijk voor iedereen, maar extreem smerig wordt het gelukkig nergens. Beginnend regisseur Eric Wostenberg weet met ‘Bloodwork’ dan ook met een beperkt budget een zeer aardig resultaat neer te zetten.

Martijn Scheepers

‘Bloodwork’ verschijnt donderdag 10 mei 2012 op DVD.