Blow Dry (2001)

Regie: Paddy Breathnach | 91 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Alan Rickman, Natasha Richardson, Rachel Leigh Cook, Bill Nighy, Josh Harnett, Heidi Klum, Rachel Griffiths, Warren Clarke, Rosemary Harris, Hugh Bonneville, Peter McDonald, Michael McElhatton, David Bradley, Ben Crompton, Ann Rye, Ray Emmet Brown, Oliver Ford Davies, Elizabeth Woodcock, Mark Benton, Gordon Langford Rowe, Johnny Leeze, Stephen Graham, Willie Ross, Jukka Hiltunen, Paul Copley, Lorraine Balinska, Peter Kay, Janet Henfrey, Tony Barton, Philip Wright, Margaret Blakemore, Christopher Biggins

Zo op het eerste gezicht lijkt het een film alleen geschikt voor kappers en kapsters of mensen met een haar-obsessie. Maar deze film van de makers van The Full Monty weet iedereen te bekoren. Met een sterke Britse cast bestaande uit niemand minder dan Alan Rickman, Bill Nighy (beiden nu bekend van de film ‘Love Actually’) en Josh Hartnett (‘Pearl Harbor’) is de kijker verzekerd van anderhalf uur vermaak. De plot zit zowel vol humor als vol drama; na elke lach valt een traan en andersom.

Natasha Richardson zet een hele mooie rol neer. Niet alleen een vrouw die haar man en zoon heeft verlaten voor, jawel, een andere vrouw, maar tegelijkertijd ook een vrouw die verteerd wordt door haar ziekte die ze geheim tracht te houden. Dit omdat ze vreest dat het haar relatie niet veel goeds zal doen. Alan Rickman, als de verslagen kapper die verlaten is door zijn vrouw (en deze al tien jaar niet gesproken heeft), is een van de topacteurs uit deze film. Zijn droge humor, bijna karakteristiek voor al zijn rollen, komt ook hier weer naar boven.

Als hun dorp, Keighley, strijdtoneel wordt van het kapperskampioenschap, wil Alan Rickman in de eerste instantie niet meedoen. Het is alweer tien jaar geleden voor hem en destijds was hij kampioen. Maar na de nodige dramas en gesprekken besluit hij om toch deel te nemen. Het blijkt dat de vriendin van zijn vrouw (een mooie rol van Rachel Griffiths) zijn vroegere model was voor deze wedstrijd, toen hij en zijn vrouw nog samen een kapperszaak runden. Voor deze keer, nadat zijn eigenlijke model ervandoor is, besluiten ze nog een maal samen te werken en dat mondt uit in een schitterende scène, de grande finale waar deze film zo mooi naar toe werkt. Uiteraard doet ook Bill Nighy, zijn grote aartsrivaal, mee aan deze wedstrijd. Verbazingwekkend hoe deze topacteurs (en een paar geweldige bijrollen) de schaar weten te hanteren; er komen de meest fantastische, ongelooflijke haarcoupes uitrollen die de stoutste dromen overtreffen. Maar de humor is niet alleen besteed aan deze acteurs, ook Josh Harnett en zijn relatie met de dochter van zijn vaders rivaal zorgt voor een lach. Hilarisch is de scène als hij bij een overledene het haar moet doen, zodat het er netjes uitziet voor de nabestaanden, wat uitloopt op een groot fiasco.

Deze film biedt genoeg vermaak en verdriet voor een fijne filmavond en is zeker een aanrader.

Tessa Obbens