Blue Story (2019)

Recensie Blue Story CinemagazineRegie: Rapman | 91 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Stephen Odubola, Micheal Ward, Richie Campbell, Max Fincham, Rohan Nedd, Jo Martin, Kadeem Ramsay, Khali Best, Rapman, Sean Sagar, Chris Wilson, Karla-Simone Spence, Hope Ikpoku Jnr, Eric Kofi-Abrefa, Jordan Peters, Sabine Kviste

‘Blue Story’ is een even flitsende als harde ghetto story, vanuit het perspectief van twee vrienden in Zuid-Londen. Hoewel niet helemaal authentiek – het stadsdeel Peckham gaf geen toestemming voor de opnames waarna werd uitgeweken naar Noord-Londen, is de aanpak van regisseur Rapman (Andrew Onwubolu) in de basis docudramatisch te noemen.

In de vorm is ‘Blue Story’ een cross-mediaal experiment, met vecht- en schietpartijen die op videoclips lijken, en raps van hoofdrolspelers gericht aan de kijker. Levendig en hard dus, en als zodanig geslaagd en onderhoudend. Dat laatste is misschien niet helemaal het goede woord, als bendeleden op realistische wijze op straat sterven.

Rapman groeide zelf op in een arme wijk van Zuidoost-Londen; de twee vrienden Timmy (Odubula) en Marco (Ward) zijn respectievelijk verlegen en agressief. Tempo en vorm zijn zeker niet storend: dit is hun leven, al wordt dat ook geleefd in normale omstandigheden thuis, waar in schooluniform “Game of Thrones” wordt gekeken en gesekst.

Rapman slaagt erin perspectieven te verenigen in een milieu van groepsdruk; in zoverre is ‘Blue Story’ weinig verrassend te noemen. Het hopeloze van opgroeien in een ‘zwarte’ wijk wordt weer eens duidelijk gemaakt. Kenners van Londen weten dat je dat aan de huizen van Peckham niet eens kunt zien; praktisch één wijk verderop groeide Adele tot wasdom, in de ‘witte’ buurt Balham.

Zelfde huizen, misschien iets netter. Engeland is een land van sociale tegenstellingen die redelijk verborgen zijn – voelbaar in de omgang, maar je moet het weten; in de buitenwijken van Londen komen arm en rijk elkaar tegen op de vierkante kilometer. Dit terzijde: ‘Blue Story’ is vooral het verhaal van zwarte jongeren in een vicieuze cirkel van geweld.

Die cocon wordt doorbroken als individuen sterk genoeg zijn om los te breken uit de groep; een-op-een vriendschappen zijn een belangrijke factor; het kan vele kanten op gaan met deze jongens. Wellicht had Rapman wat beter gefocust op de twee, de verhoudingen tussen bendeleden gaan uiteindelijk ingewikkeld worden. Hij slaagt er wel in de juiste indruk achter te laten.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 februari 2020
VOD-release: 27 mei 2022 (Netflix)