Blue Thunder (1983)

Regie: John Badham | 105 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Roy Scheider, Warren Oates, Candy Clark, Daniel Stern, Paul Roebling, David Sheiner, Joe Santos, Malcolm McDowell, Ed Bernard, Jason Bernard, Mario Machado, James Murtaugh, Pat McNamara, Jack Murdock, Clifford A. Pellow, Paul Lambert

‘Blue Thunder’ is de naam van de state-of-the-art high tech helikopter die ontwikkeld is voor de politie. Het ding kan nog net geen appeltaart bakken, maar verder zijn de mogelijkheden eindeloos. De politie kan het gebruiken voor het toezicht houden, maar niet alleen op visueel gebied. Omdat de helikopter bijvoorbeeld de ‘whisper mode’ heeft, horen burgers het niet als het ding boven het gebouw hangt waar ze zich bevinden. Daarnaast is het uitgerust met afluisterapparatuur, computer, een modem en infraroodcamera’s. De film ‘Blue Thunder’ (1983) begint dan ook met een mededeling dat alle apparatuur die in deze film gebruikt wordt, echt bestaat en gebruikt wordt in de Verenigde Staten. Dat was best wel vooruitstrevend in de jaren tachtig.

Roy Scheider speelt de aan PTSS lijdende Vietnamveteraan Frank Murphy, een politiepiloot werkzaam bij de LAPD. Hij krijgt bij het begin van de film een jongere partner Richard Lymangood (Daniel Stern) toegewezen. Op die avond zijn ze – vanuit de lucht – getuige van de brute aanval op Diana McNeely, prominent lid van de gemeenteraad. Niet veel later sterft ze aan haar verwondingen. Direct heeft Murphy het idee dat er meer achter zit dan een gewone roofmoord en gaat op onderzoek uit.

Dan wordt hij gevraagd om een prototype van de Blue Thunder te testen. Naar verluidt is inzet van de helikopter bedoeld voor het onder controle te houden van het publiek tijdens de aanstaande Olympische Spelen in 1984. Leider van het project is Murphy’s aartsvijand Kolonel F.E. Cochrane (Malcolm McDowell), die hij nog kent van zijn werk in Vietnam.

Wat volgt is een enigszins voorspelbaar, maar toch zeer vermakelijk avontuur waarin we meeleven met Murphy als hij erachter komt dat niet alleen zijn eerste ingeving correct was, maar dat er een heel complot is dat hij kan ontmaskeren, met behulp van de Blue Thunder. Illegaal natuurlijk, want we weten hoe het politieagenten vergaat die op eigen houtje onderzoeken doen, tegen de wens van de superieuren in.

‘Blue Thunder’ is een solide actie/misdaadfilm, met een goed scenario en puike acteerprestaties. De film is bij vlagen spannend en continue onderhoudend. Af en toe worden er intelligente dingen over machtsmisbruik door overheidsinstanties verteld, maar omdat het goed en kwaad hier echt zwart-wit is, is de subtiliteit hierin ver te zoeken. Desondanks hoef je deze film niet te skippen, zeker niet als je van het jaren tachtig sfeertje houdt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 juli 1983
DVD-release: 2 oktober 2019