Blumhouse’s Fantasy Island – Fantasy Island (2020)

Recensie Blumhouse's Fantasy Island CinemagazineRegie: Jeff Wadlow | 109 minuten | avontuur, fantasie | Acteurs: Michael Peña, Maggie Q, Lucy Hale, Austin Stowell, Jimmy O. Yang, Portia Doubleday, Ryan Hansen, Michael Rooker, Parisa Fitz-Henley, Mike Vogel, Kim Coates, Robbie Jones, Jeriya Benn, Charlotte McKinney, Josh McConville, Tane Williams-Accra, Edmund Lembke-Hogan, Ian Roberts, Evan Evagora, Goran D. Kleut, Joshua Diaz, Josh Randall, Andrew Lees, Nick Slater

‘Fantasy Island’ wordt nogal prominent gepromoot als een Blumhouse productie. Deze filmmaatschappij werpt zich op als de ‘beschermer’ van horrorfilms. Het merendeel van alle griezelfilms die in de bioscopen verschijnt, komt uit de stal van dit bedrijf. De kracht van Blumhouse is dat filmmakers alle vrijheid krijgen om met een klein budget een genrefilm in te blikken. Soms levert dat iets geniaals op zoals ‘Get Out’ (en ‘Us’) van Jordan Peele. Helaas is kan het ook zeer bedroevend zijn wat je te zien krijgt, met ‘dank’ aan wanproducten als ‘Truth Or Dare’. Helaas behoort ‘Fantasy Island’ ook tot die laatste categorie…

In ‘Fantasy Island’ – gebaseerd op de gelijknamige cultserie uit de jaren 70 en 80 – ontmoet je vijf mensen die op droomvakantie gaan naar een bijzonder eiland. Op deze stek komen fantasieën uit. Deze verlangens variëren van het terugwinnen van oude liefdes tot orgies vol seks en drank en tot wraak nemen op oude pestkoppen. Eilandbezitter Roarke (een ontzettend miscaste Michael Peña) verbergt echter een geheim. Het uitleven van je diepste en donkerste verlangens is namelijk niet zonder gevolgen, maar dat heeft hij er niet bijgezegd.

Regisseur Jeff Wadlow is erin geslaagd om een ontzettende vanille-vla film in te blikken. Saaier en nietszeggender dan dit krijg je je horrorfilms niet. Verwacht dan ook niet veel van de ‘Uncut Edition’ die nogal schreeuwerig belooft “fragmenten te tonen die niet in de bioscoopversie” te zien waren. ‘Fantasy Island’ is een mislukte film. Het acteerwerk is vlak, de getoonde fantasietjes zijn zeer tam en de spanningsboog is vrijwel nihil. Waarom zou je je inleven in twee geile dertigers die zich gedragen als Beavis en Butthead? Ook de portrettering van een pestkop en haar slachtoffer zijn stuitend onbenullig. De manier waarop geestelijke problemen worden behandeld is ook van een schandalig lui niveau (pestslachtoffer verandert ineens in een schuimbekkende psychopaat die zonder dwangbuis niet kan functioneren).

Wadlow wil ‘Saw’ combineren met kolderieke humor, drama en scifi. Deze genrecocktail faalt op elk gebied. Wat rest is filmisch behang. Mooie mensen, hippe muziek en een vleugje horror wisselen elkaar af. Niets blijft hangen, maar het is zo anoniem in beeld gebracht dat het nooit echt irriteert.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 februari 2020
Digital download-release: 12 juni 2020
DVD- en blu-ray-release: 8 juli 2020