Bob Marley: One Love (2024)

Recensie Bob Marley: One Love CinemagazineRegie: Reinaldo Marcus Green | 107 minuten | biografie, drama | Acteurs: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton, Tosin Cole, Umi Myers, Anthony Welsh, Nia Ashi, Aston Barrett Jr., Anna-Share Blake, Gawaine ‘J-Summa’ Campbell, Naomi Cowan, Alexx A-Game, Michael Gandolfini, Quan-Dajai Henriques, David Marvin Kerr Jr., Hector Donald Lewis, Abijah Livingston, Nadine Marshall, Sheldon Shepherd, Andrae Simpson

‘Bob Marley: One Love’ vertelt over de zwaarste periode in het leven van de muzikale legende Bob Marley. In deze film strijdt de boodschapper van vrede, gerechtigheid en vrijheid namelijk openlijk of innerlijk met de politieke belangen in het onrustige Jamaica, met de overtuigingen van Rastafari en met de winst gedreven platenlabels en concertpromotors.

‘Bob Marley: One Love’ is een must see, of beter een must see nów. Niet per se omdat de film uitzonderlijke kwaliteiten bevat, maar omdat wij tegenwoordig misschien wel meer dan ooit Bob Marleys boodschap nodig hebben. In Rastafari zeggen mensen over “jij en ik” “I and I”, omdat woorden als “jij” en “zij” ieders verbondenheid met de wereld en elkaar aantast. Eigenlijk is op zo’n zelfde manier deze film onlosmakelijk verbonden met de tijd waarin deze uitkomt. Want juist nu we van crisis naar crisis, ecologisch, sociaaleconomisch, epidemisch of geopolitiek, lijken te leven is een opfriscursus in vrede, gerechtigheid en vrijheid welkom. Dat gezegd hebbende, de opzwepende en intense muzikaliteit die de kijker nu gewoon is door films als ‘Bohemian Rhapsody’ (2018) en ‘Rocketman’ (2019) ontbreekt een beetje in deze film.

Te midden van een gewapend politiek conflict dat het openbare leven in Jamaica verstoort, plannen Bob Marley (Kingsley Ben-Adir) en The Wailers een concert om de strijdende groepen richting vrede te bewegen. In de voorbereiding wordt er echter een aanslag gepleegd op Bob, zijn familie en vrienden, waarbij ook zijn vrouw Rita (Lashana Lynch) serieus gewond raakt. Het is niet veilig voor de Marleys, dus ze besluiten na het concert Jamaica tijdelijk te verlaten. In Londen werken Bob en The Wailers ondertussen aan een nieuwe plaat, Exodus, om hun boodschap over de hele wereld te verspreiden. Maar het platenlabel en de concertpromotors zijn terughoudend in Bobs ambitieuze plannen. Bovendien loopt Bob een infectie aan z’n teennagel op.

Deze film is geen ‘Bohemian Rhapsody’ of ‘Rocketman’, maar Bob Marley is ook geen Freddie Mercury of Elton John. Want naast dat Bob het leven vierde met muziek, wijdde hij zijn leven aan zijn overtuigingen. Dit beseften de makers van ‘Bob Marley: One Love’, leden van de Marley-familie zijn verbonden als producent, maar al te goed. Daarom is deze film geen chronologische vertelling van opkomst en roem, maar proberen regisseur Reinaldo Marcus Green en zijn crew te vertellen waar Bobs overtuigingen vandaan kwamen, hoe het leven hem daar in testte en wat hij hoopte achter te laten. Typerend daarin is de sterke scène waarin een geëmotioneerde Rita een Bob in gewetensnood erop wijst dat zijn kracht juist ontstaat uit zijn worstelingen. Niet lang daarna werkt de film langzaam naar een treffend einde toe: Bob zit voor zijn huis en speelt “Redemption Song”. Zijn kinderen komen naar buiten en luisteren in stilte naar hun vader. Na de laatste noten vraagt Rita: “Wanneer heb je dit geschreven?”. “Mijn hele leven”, zegt Bob.

Bob Marley haalde zijn kracht uit strijd. ‘Bob Marley: One Love’ is die film die de juiste mensen weer de kracht geeft om te strijden voor vrede, gerechtigheid en vrijheid.

Jannick Engel

Waardering: 4

Bioscooprelease: 15 februari 2024
PVOD-release: 26 april 2024
VOD-release: 10 mei 2024