Bobby en de geestenjagers (2013)

Regie: Martin Lagestee | 85 minuten | familie | Acteurs: Nils Verkooijen, Hanna Obbeek, Max van den Burg, Lotte Heijtenis, Eva Van der Gucht, Dimme Treurniet, Joke Tjalsma, Diana Dobbelman

Een imposant passagiersschip steelt de show in ‘Bobby en de geestenjagers’ (2012). In deze avontuurlijke familiefilm van Martin Lagestee staat de SS Rotterdam centraal, een vaartuig dat aanvankelijk voer op de Holland-Amerikalijn en later dienst deed als cruiseschip. Tegenwoordig is het een bijzonder hotel. Het is voor de échte manager van de SS Rotterdam te hopen dat de parallellen met de werkelijkheid hier ophouden, want in de film heeft zijn fictieve plaatsvervanger het namelijk aan de stok met een bende opstandige geesten die de gasten de stuipen op het lijf jagen. Dat iedereen na één nachtje alweer uitcheckt, zorgt ervoor dat hij al heel wat donderpreken van de grote baas te verduren heeft gehad. De manager besluit om drastischere maatregelen te nemen en schakelt een geestenjager in. En laat dat nou net Lucas (Max van der Burg) zijn, de vader van de veertienjarige Sanne (Hanna Obbeek). Hij mag met zijn gezin, dat verder bestaat uit zijn (tweede) vrouw Els (Lotte Heijtenis) en zoon Thomas (Jelle Stout), gratis komen logeren in het mooie varende hotel, onder voorwaarde dat hij de geesten voor eens en voor altijd uit de weg ruimt.

Lucas houdt er heel ‘geestvriendelijke’ methoden op na. Geesten zijn overleden zielen die hij probeert over te halen om ergens anders naartoe te gaan. Een tijdrovende en ouderwetse methode. In tegenstelling tot zijn eerste vrouw, de moeder van Sanne, heeft Lucas nog nooit een geest gezien. Sanne blijkt echter over dezelfde gave te beschikken als haar moeder en maakt al snel kennis met de geest Bobby (Nils Verkooijen), een jongen van haar leeftijd die jaren geleden in de machinekamer van het schip werkte. Het duurt niet lang of ze ontdekt dat ze ook met de andere geesten op de SS Rotterdam kan communiceren. Samen met Bobby bedenkt ze een plan om de rust op het schip terug te laten keren en de geesten tevreden te houden, maar hun plannen stuiten op weerstand. De oudere geesten, onder leiding van de verbitterde Dorothee (Joke Tjalsma) durven Sanne niet zomaar in vertrouwen te nemen en de ‘levende’ volwassenen zien eveneens weinig in haar tijdrovende oplossing. Als de hotelleiding het te lang vindt duren, wordt bovendien Lucas’ collega Eric Masters (Dimme Treurniet) ingeschakeld en die houdt er een behoorlijk rigoureuze handelswijze op na.

‘Bobby en de geestenjagers’ richt zich zowel op de Nederlandse als de Vlaamse markt, want het is een coproductie. Zowel in de cast (naast Heijtenis zien we onder anderen ook Eva van der Gucht) als in de crew (voor het scenario tekenden bijvoorbeeld naast Wijo Koek ook Martin Dewitte en Nancy Stevelinck) werken Vlamingen en Nederlanders samen. Het resultaat is een soms wat ouderwets aandoende, maar daardoor juist charmante ogende familiefilm die mikt op kinderen tussen de acht en dertien jaar. Een film over geesten zou voor sommige kinderen eng kunnen zijn, maar naar deze kattenkwaad uithalende, wit geschminkte overledenen kunnen ouders hun kroost met een gerust hart laten kijken. Tjalsma (die bij vlagen overigens heerlijk over de top uit de hoek komt) en Van der Gucht en consorten boezemen namelijk geen moment angst in, waardoor er jammer genoeg wel wat aan spanning wordt ingeboet. De échte vijand is Eric Masters (ook al zo’n fijn, vet aangezet personage), de niets ontziende en op geld beluste geestenverdrijver die met grof geschut te werk gaat. Zoals in vrijwel alle jeugdfilms komen ook voor tieners herkenbare problemen voorbij. Het samengestelde gezin van Sanne bijvoorbeeld, waarbij ze moet zien om te gaan met de nieuwe vrouw in het leven van haar vader. Maar ook een thema als rouwverwerking komt aan bod, niet alleen bij Sanne maar ook bij de oudere mevrouw Martha (Diana Dobbelman), die ook te gast is op het schip en moet zien om te gaan met het verlies van een dierbare.

Vergeleken bij wat we tegenwoordig gewend zijn, oogt ‘Bobby en de geestenjagers’ soms wat knullig en oubollig. In verhalend opzicht wordt dat echter ruimschoots goedgemaakt en ook het acteerwerk is heel behoorlijk. Hanna Obbeek bewees al eerder een groot talent te zijn en draagt ook deze film met gemak op haar ranke schouders. Ze wordt bovendien herenigd met haar tegenspeler in ‘Achtste groepers huilen niet’ (2012) en ‘Briefgeheim’ (2010), Nils Verkooijen, met wie ze een aandoenlijk jong koppel vormt. De volwassen acteurs krijgen ofwel weinig te doen, of gaan lekker uit hun dak in een vet aangezette rol. Erg vernuftig zit ‘Bobby en de geestenjagers’ niet in elkaar en er valt genoeg aan te merken, maar met zijn ouderwetse charme zal deze film ongetwijfeld genoeg (jonge) kijkers voor zich weten te winnen.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 februari 2013
DVD- en blu-ray-release: 18 juli 2013