Boi (2016)

Recensie Boi CinemagazineRegie: Anthony Nti | 14 minuten | korte film, drama | Acteurs: Nerhan Rominof, Marcelo Shibelev, Georgi Nikov, Marli Diallo

In ‘Boi’, een korte film van Anthony Nti, maken we kennis met Boi(ko) en Luka, twee Bulgaarse jongens die nog niet zo lang in België wonen. Om aan geld te komen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het gezin, helpen ze hun oom met het verzamelen van metaal om dit vervolgens naar de schroot te brengen.

De kleine criminaliteit zit de jongens in het bloed en dat is schrijnend om te zien. Blijkbaar is het ze met de paplepel ingegoten, want zonder blikken of blozen lichten ze een verkoopster op. Dat het maar om een paar tientjes gaat, doet dan niets af aan het feit dat je onwillekeurig direct een oordeel vormt.

De jonge filmmaker Anthony Nti slaagt er echter wel in om dat oordeel om te buigen. Boiko is niet veel anders dan andere, eerlijke, leeftijdsgenootjes en verlangt ook naar acceptatie en vriendschap. Gelukkig voor hem is Luka er. Of hij Boiko het beste geeft, is maar de vraag, maar het is wel het uiterste wat in zijn vermogen ligt. In een fragment van ultieme broederliefde smelt het hart van de kijker.

‘Boi’ is een aardig portret van twee broers wiens lot waarschijnlijk van hun geboorte af aan al bezegeld is. De kortfilm werd meerdere keren beloond tijdens het Internationale Film Festival in Gent in 2016.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms)