Boiler Room (2000)

Regie: Ben Younger | 118 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long, Nicky Katt, Scott Caan, Ron Rifkin, Jamie Kennedy, Taylor Nichols, Bill Sage, Tom Everett Scott, Ben Affleck, John Griesemer, David Younger, Russel Harper, Mark Webber, Christopher Fitzgerald, Donna Mitchell, André Vippolis, Jon Abrahams, Will McCormack, Jared Ryan, Anson Mount, Kirk Acevedo, Seth Ullian, Eddie Malavarca, Carlo Vogel, Matthew Saldivar, Serge Skliarenko, Lisa Gerstein, Ross Ryman, Marjorie Johnson

Elke telemarketer zou verplicht de peptalks van Ben Affleck uit ‘Boiler Room’ moeten zien als werkvoorbereiding. In de paar scènes waar hij voorbij stormt als werver Jim Young is hij zeer effectief. ‘Boiler Room’ is een term voor een telemarketing call center, een plek waar er behoorlijk druk op de ketel staat. Er moet verkocht worden, sell, sell, sell! De film wordt vaak vergeleken met ‘Wall Street’ (1987) en ‘Glengarry Glen Ross’ (1992), op beide wordt in ‘Boiler Room’ teruggegrepen door citaten uit de films te gebruiken.

Ja, het zijn hele snelle jongens, die nieuwe collega’s van Seth (Giovanni Ribisi). Voordat Vin Diesel definitief doorbrak in ‘The Fast and the Furious’ (2001) speelde hij hier Chris Varick, collega en vriend van Seth. Een rol die hem op het lijf is geschreven, het budget voor zijn eerste film ‘Strays’ (1997) schraapte hij bij elkaar met een telemarketing baantje. Die vlotte babbel had hij dus al. Nicky Katt van tv-serie ‘Boston Public’ (2000-2004) speelt de joodse Greg Weinstein, een rivaal van Seth. Door Adam, gespeeld door Jamie Kennedy en Greg komt Seth bij J.T. Marlin terecht. Waar Scott Caan van ‘Varsity Blues’ (1999) en ‘Into the Blue’ (2005) lekker agressief mag zijn als heethoofdige collega Richie O’Flaherty. Tom Everett Scott uit ‘That Thing You Do!’ (1996) staat aan het hoofd van het bedrijf als de knappe en koele Michael Brantley (een hele kleine rol).

Hoofdrolspeler Giovanni Ribisi werd bekend als Frank Buffay Jr. uit de tv-serie ‘Friends’ (1994-2004) en door rollen in ‘Saving Private Ryan’ (1998) en ‘Gone in Sixty Seconds’ (2000). In de eerste film speelde Vin Diesel ook en in de tweede Scott Caan. Nia Long uit ‘Big Momma’s House’ (2000) is een van de weinige vrouwelijke verschijningen als de vriendin van Seth en secretaresse bij J.T. Marlin. Ron Rifkin van ‘Keeping the Faith’ (2000) speelt Seths harde vader.

Vergeleken met deze knappe zakenmannen is Ribisi aanvankelijk een beetje een buitenbeentje, maar dat past juist bij zijn rol als nieuweling. Zijn snelle praatjes en verkooptalent voorkomen dat hij wordt ondergesneeuwd door zijn collega’s. De relatie met het karakter van Vin Diesel is leuk om te zien. De dialogen in ‘Boiler Room’ zijn van dezelfde kwaliteit als die dure pakken. De capabele cast weet deze zeker goed te brengen. Dat Diesel zal uitgroeien tot een ster zie je hier al. Je geeft hem graag meer speeltijd.

‘Boiler Room’ is een goede zakenthriller. Het predicaat bijzonder kan er niet aan worden gegeven vooral vanwege het anticlimactische einde. De gekozen afloop laat ons niet zien wat er precies gebeurt bij J.T. Marlin en met wie, wanneer alles uitkomt. Best jammer na de goede opbouw van het verhaal. Desondanks is het niet slecht voor het regie- en schrijfdebuut van Ben Younger. Geen slechte deal dus.

Sarita Koendjbiharie