Bon Bini Holland 2 (2018)

Recensie Bon Bini Holland 2 CinemagazineRegie: Jon Karthaus | 86 minuten | actie, komedie | Acteurs: Jandino Asporaat, Liliana de Vries, Saffier Biada, Bruce Parmesar, Julien Croiset, Bart de Graauw, Laty Davelaar

Wat is het nut van een recensie? Heeft de mening van iemand die tig films heeft gezien en op onbelangrijke zaken als belichting, camerapositionering, acteerwerk en het script let toegevoegde waarde? Als jij met een paar vriend(inn)en onbekommerd wil lachen, zit je toch niet te wachten op de opmerkingen van een verzuurde criticus? Deze vragen zul je met ‘niet’ en ‘nee’ moeten beantwoorden als je naar ‘Bon Bini Holland 2’ gaat kijken. De kans is namelijk nihil dat een volleerd filmkijker jou deze productie gaat aanraden…

In ‘Bon Bini Holland 2′ draait het om Robertico (Jandino Asporaat). Net wanneer hij zijn vriendin Noella (Liliana de Vries) op Curaçao ten huwelijk wil vragen, besluit zij een ’time-out’ in te lassen. Robertico is vastberaden om haar terug te winnen en vliegt haar achterna terug naar Nederland. Bij aankomst blijkt er concurrentie op de loer te liggen: de aantrekkelijke ideale schoonzoon Christiaan. Robertico besluit zijn oude FC Kip-vrienden om hulp te vragen. Samen met Sydney, Rajesh, Gerrie en tante Judeska zet Robertico alles op alles om Noella’s hart weer te veroveren.

Asporaat is een komiek die je haat of waardeert: een tussenweg bestaat niet. Zijn schreeuwerige manier van doen en platte grappen zijn niet ieders kopje thee (of om in meer in stijl te blijven: kop kipkluifjes). Zo zijn de personages in deze film nogal dubieus. Gerrie is een racistische dame die continu discriminerende teksten uitspuwt, Ling Ling is een opeenstapeling van racistische clichés en dat geldt ook voor de Turkse Ahmet en Judeska. Deze typetjes – personages zijn het namelijk niet – worden, op Ling Ling na, allemaal vertolkt door Asporaat.

De humor van deze film bestaat uit lompe grappen die vreemd genoeg zijn goedgekeurd door de filmmaatschappij. In deze politiek correcte tijd waar elke opmerking van celebs door miljoenen mensen wordt afgewogen, mag dat een wonder heten. De uitspraken van Gerrie en consorten zouden einde carrière betekenen van iedereen die zulke teksten op social media zou bezigen. In deze film mag je erom lachen, terwijl je er in het echte leven boos om zou moeten worden. Het getuigt van lef dat Asporaat zijn grove humor er door durfde te drukken.

Tja. Is ‘Bon Bini Holland 2’ leuk? Als je van lompe grappen over verschillende culturen kunt lachen, is dit je ding. Vind je Asporaat leuk, dan is dit een aanrader. Verwacht je diepere lachen in je humor, overtuigend acteerwerk, rustmomenten en een verhaal, dan is dit een afrader.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 december 2018
DVD-release: 3 april 2019