Bonded by Blood (2010)

Regie: Sacha Bennett | 92 minuten | misdaad | Acteurs: Vincent Regan, Dave Legeno, Lucy Brown, Tamer Hassan, Adam Deacon, Terry Stone, Susie Amy, Kierston Wareing, Michael Socha, Neil Maskell, Alex MacQueen, Sacha Bennett, Jessica Jones, Siobhan Hewlett, Simon Phillips, Robert Fucilla, Christopher Ellison, Nathan Constance, Johnny Palmiero, Molly Jones, Rebecca Walsh, Christopher Fosh, Chloe de Burgh, Jamie Kenna, Shend, Mick Ward, Marina Fiorato, Ben Morris, Lucie Eloise, Gavin Brocker, Adam Saint, Jeff Rudom, Duncan Meadows, Mia Fernandez, Jason Davies, Terry Shipton

‘Bonded by Blood’ vertelt het verhaal van de zogenaamde Essex Boys, een drietal beruchte drugdealers uit het zuiden van Engeland. In december 1995 werden Tony Tucker, Patrick Tate en Craig Rolfe, zware jongens in de plaatselijke onderwereld, dood aangetroffen in een Land Rover. Ze waren van dichtbij met een zwaar kaliber geweer door het hoofd geschoten. Voor insiders was het al snel duidelijk dat Michael Steele en Jack Whomes, partners in crime, maar tevens rivalen van het vermoorde drietal, achter de moord zaten, een lezing die werd bevestigd door informant Darren Nicholls. Steele en Whomes houden echter vol onschuldig te zijn, waardoor de zaak nog steeds niet definitief is opgelost.

Het verhaal van de Essex Boys werd voor het eerst opgeschreven door misdaadauteur Bernard O’Mahoney, die cruciale informatie over de zaak toegespeeld kreeg van vastzittende verdachten. De geruchtmakende episode in de Britse misdaadgeschiedenis kreeg al eerder aandacht in de films ‘Essex Boys’ en ‘Rise of the Footsoldier’. Het bijna twee miljoen pond kostende ‘Bonded by Blood’ was in de Engelse bioscopen een redelijk succes. Helaas heeft ‘Bonded by Blood’ de bioscopen buiten Engeland nooit weten te halen en kunnen we in de Lage Landen pas van deze film genieten nu hij op dvd is verschenen. De vraag die onherroepelijk op vele lippen zal liggen: hebben we te maken met een rechtgeaarde misdaadklassieker van Britse makelij die kan wedijveren met het werk van een Guy Ritchie? De aanzetten zijn er wel. Het verhaal zit knap in elkaar en de dialogen zijn regelmatig sterk, beklemmend en indringend. Ook met de actiescènes, spaarzaam in aantal maar wel vaak bikkelhard, is weinig mis.

Ondanks het goede acteerwerk en de aansprekende vertelvorm, vertoont ‘Bonded By Blood’ een paar mankementen die verhinderen dat de prent uitgroeit tot een echte topfilm. Als je bijvoorbeeld verwacht een dieper inzicht te krijgen in de Engelse onderwereld, dan kom je bedrogen uit. Want de film toont maar een uiterst klein gedeelte van dit complexe en aparte wereldje, waar andere regels gelden dan in de normale mensenmaatschappij. Het verhaal is primair gefocust op zes personen, terwijl de wereld om hen heen soms amper lijkt te bestaan. Dit is overigens een bewuste keuze van regisseur Bennett. Hiermee wil hij de hechte band tussen de hoofdpersonen benadrukken. Helaas faalt hij hierin, want ondanks het woord Bonded in de titel, is er van een onderlinge band nauwelijks sprake. Het gevoel van saamhorigheid en vriendschap ontbreekt totaal. Zakelijke belangen en de honger naar geldelijk gewin zijn in de praktijk de enige banden die de belangrijkste protagonisten met elkaar verbinden. Verder worden de karakters ook niet optimaal uitgediept. Patrick Tate wordt bijvoorbeeld hoofdzakelijk geportretteerd als een agressief steroïdenmonster, een tikkende tijdbom die constant dreigt te bezwijken aan zijn moorddadige impulsen. Op zich prima, maar de pogingen om het personage ook te voorzien van een humoristische kant leiden soms tot dialogen die onbedoeld een cartooneske indruk maken. Ook de transformatie van de redelijk sympathieke crimineel met een erecode Mickey Steele in een hardvochtige moordenaar alias crime lord komt te plotseling om écht geloofwaardig te zijn. Bovendien wordt de relatie tussen Steele en Tate – eerst makkers en later gezworen vijanden die elkaar naar het leven staan – niet optimaal uitgewerkt.

Desalniettemin is ‘Bonded by Blood’ een aardige misdaadfilm. Het acteerwerk is op een paar kleine uitglijders na heel behoorlijk, terwijl de taal, locaties en sombere sfeer prima passen bij het thematisch duistergekleurde verhaal. Toch is Bennett er niet in geslaagd om de potentie van het materiaal maximaal te benutten, vooral omdat hij net wat te weinig tijd en aandacht besteedt aan de ontleding van de motieven en drijfveren van de hoofdpersonen en de bijzonderheden van het milieu waarbinnen ze opereren. Met iets meer context en psychologische diepgang had ‘Bonded by Blood’ kunnen uitgroeien tot een klassieker. Nu is het gewoon een degelijke misdaadfilm.

Frank Heinen