Bonneville (2006)

Regie: Christopher N. Rowley | 93 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jessica Lange, Kathy Bates, Joan Allen, Tom Skerritt, Christine Baranski, Victor Rasuk, Tom Amandes, Tom Wopat, Robert Conder, Jayson Creek, Arabella Field, Kari Hawker, Kristen Marie Jensen, Ivey Lloyd, Bruce Newbold, Steve O’Neill, Laura Park, Jodi Russell

Roadmovies hebben altijd een dubbele betekenis. Niet alleen wordt er een reis door een land of regio gemaakt, deze reis is ook altijd een metafoor voor veranderingen in het leven van de hoofdpersonen. In ‘Bonneville’ is dit ook zeer duidelijk het geval. Arvilla (Jessica Lange) is na twintig jaar huwelijk haar man kwijt geraakt. Zij wil naar wens van haar echtgenoot zijn as verstrooien, maar stiefdochter Francine (Christine Baranski) eist van haar dat ze de as van haar vader naar Santa Barbara komt brengen, zodat de as daar begraven kan worden. Onder het dreigement dat Francine haar huis zal verkopen als ze het niet doet, vertrekt Arvilla met twee goede vriendinnen in de ‘Vintage ’66 Bonneville Convertible’ van haar man naar Santa Barbara. Onderweg beseft ze steeds meer dat ze het huis niet belangrijk genoeg vindt, om aan de wens van haar echtgenoot voorbij te gaan.

Het grootste punt van kritiek op ‘Bonneville’ is de ongeloofwaardigheid van het conflict tussen Arvilla en haar stiefdochter. Het idee dat Francine het huis van haar stiefmoeder af wil pakken als de as van haar vader niet naar Santa Barbara wordt gebracht en er blijkbaar nergens iets op papier staat wat Francine van haar daad kan tegenhouden, is erg onaannemelijk en daardoor is de rest van het verhaal eigenlijk gebaseerd op drijfzand. Dat is jammer, want het idee voor een roadmovie over drie oudere vrouwen die terugkijken op hun leven en bekijken wat de toekomst ze nog te bieden heeft, is wel de moeite waard.

Naast Jessica Lange worden de hoofdrollen vertolkt door Kathy Bates en Joan Allen. Kathy Bates zal bij het grote publiek vooral bekend zijn van haar rol als ‘unsinkable’ Molly Brown in ‘Titanic’. In ‘Bonneville’ speelt zij eigenlijk een vergelijkbare en daarmee prettige rol. Bates is de positievelling van het drietal en houdt de moed erin, ook al gaat de reis niet altijd even eenvoudig. Joan Allen echter heeft de ondankbare rol, om de zeurpiet van het stel te portretteren en daarmee een personage waar je gedurende de film nogal eens moe van wordt.

Waar in ‘Bonneville’ zeker niet over te klagen valt, zijn de beelden van de rit die de dames maken. De rit van Pocatello, Idaho naar Santa Barbara in Californië gaat gepaard met de beeldschone vergezichten van de zoutvlakten nabij Pocatello, de kust van Californië en de beelden van het immer bruisende Las Vegas. Al deze ingrediënten maken ‘Bonneville’ tot een geweldige reclame voor een roadtrip door Amerika. Helaas wist regisseur Christopher N. Rowley er met het verhaal over Arvilla en haar vriendinnen niet veel meer van te maken.

Wietske Uneken