Boogeyman (2005)

Regie: Stephen T. Kay | 89 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Barry Watson, Emily Deschanel, Skye McCole Bartusiak, Tory Mussett, Aaron Murphy, Lucy Lawless, Charles Mesure, Philip Gordon

Krakende trappen, rollende donder, ritselend plastic, klapperende ramen, piepende deuren en dan ineens een harde knal. Goede geluidseffecten waar je wel even van schrikt, al had je het al lang zien aankomen. De camera bevindt zich op spannende momenten vaak in een kast en op die manier begluur je als kijker de personages. Of de camera besluipt de hoofdpersoon van achteren, terwijl hij ingespannen, nat van het zweet en trillend op zijn benen de verkeerde kant op staat te kijken. Boogeyman is dus niet origineel in zijn bangmakerij.

Barry Watson, die bekend werd door zijn rol in de televisieserie ‘7th Heaven’ en al eerder te zien was in de thriller ‘Teaching Mrs. Tingle’, speelt de hoofdrol in deze film, waar hij te maken krijgt met de legende van de Boogeyman. Zijn personage, Tim, is als volwassen man nog steeds bang voor kasten en de ruimte onder het bed, omdat volgens hem achter elke deur of op andere donkere plaatsen de Boeman kan zitten wachten om hem te grijpen. Zoals het hoort in een horrorfilm, gelooft niemand zijn verhaal en proberen ze hem gerust te stellen met de woorden dat hij een levendige fantasie heeft. Uiteindelijk komt hij een klein meisje tegen dat hem wel geloofd. Ook deze verhaallijn is erg voorspelbaar.

Het verloop van de film is niet echt een verrassing. En als het grote spektakel dan begint en Tim eindelijk face to face staat met zijn Boeman, valt het ook allemaal wat tegen. De spanning is al weg en het wordt een standaard matpartij.

Je zou ‘Boogeyman’ een horrorfilm voor beginners kunnen noemen. Zelfs een onervaren thriller-kijker weet precies wanneer het eng zou kunnen worden. Heel geruststellend natuurlijk om te weten wanneer je even de andere kant op moet kijken, maar voor de ervaren thriller-kijker zal deze film een teleurstelling zijn.

Roosmarijn Andringa

Waardering: 2

Bioscooprelease: 21 april 2005