Boogeyman 3 (2008)

Regie: Gary Jones | 94 minuten | horror | Acteurs: Erin Cahill, Chuck Hittinger, Mimi Michaels, Matt Rippy, Nikki Sanderson, W.B. Alexander, Elyes Gabel, George Maguire, Jayne Wisener, Kate Maberly, Todd Jensen, Nikolai Sotirov, Vladimir Yossifov, Richie Mantaliev, Galina Talkington

De Boeman is een wezen dat zijn wortels heeft in diverse folkloristische legenden. Waarschijnlijk zijn de term boogeyman en de aan dit wezen vastgeknoopte legenden ontstaan in het oude Schotland. De exacte identiteit van het wezen verschilt per land of regio, maar The Boogeyman vormt wel overal de bovennatuurlijke belichaming van het kwaad in zijn puurste vorm. De creatuur heeft het volgens de talrijke legenden meestal op kinderen gemunt, met name op recalcitrante individuen die onwenselijk gedrag aan de dag leggen.

Het is dus niet verwonderlijk dat deze legende een dankbare inspiratiebron vormt voor de knappe koppen van de horrorfilmindustrie. Zo dankbaar zelfs dat men bereid was om, ondanks de lauwe reacties op de eerste twee delen, nog een derde film aan dit klassieke fenomeen te wijden. In deel drie ligt de nadruk vooral op het bovennatuurlijke en de anatomie van de angst, terwijl ‘Boogeyman 2’ daarentegen vooral een zeer bloederige slashermovie is die vooral uitblinkt door het in beeld brengen van diverse, uiterst gruwelijke sterfscènes. Bovendien is deze vervolgprent grotendeels gespeend van fantasierijke, tot het domein van het bovennatuurlijke behorende elementen. In ‘Boogeyman 3’ is De Boeman een kwaadaardige geest, een entiteit die krachtiger wordt naarmate meer mensen in zijn bestaan gaan geloven. De nadruk ligt meer op spanning en suspense dan op gore, al wil dat niet zeggen dat de makers het nalaten om af en toe kwistig wat liters bloed te laten stromen. Met name een bepaalde scène die zich afspeelt in de wasruimte van de universiteit is dieprood gekleurd. De film bevat daarnaast een paar doeltreffende schrikscènes en maakt gebruik van aardige effecten. De Boeman zelf ziet er best angstaanjagend en overtuigend uit en doet een beetje denken aan bepaalde wezens uit de televisieserie ‘Supernatural’, niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat Eric Kripke, het brein achter deze serie, ook deels verantwoordelijk is voor de karakters in de Boogeymanfilms. Uiteindelijk mist ‘Boogeyman 3’ net dat sprankje originaliteit dat nodig is voor het maken van een bovengemiddelde griezelprent en blijft de film toch te veel een conventionele herhaling van zetten.

Een slechte film is ‘Boogeyman 3’ zeker niet. Het is een prent die anderhalf uur lang redelijk interessant blijft en zeker de ‘beginnende’ griezelkijkers angstvallig aan het beeldscherm gekluisterd zal houden. Het is echter maar de vraag of ook de meer doorgewinterde horrorfanaten écht warm of koud zullen worden van de filmische streken van deze Boogeyman.

Frank Heinen