Book of Blood (2008)

Regie: John Harrison | 96 minuten | drama, horror, thriller, fantasie | Acteurs: Jonas Armstrong, Sophie Ward, Clive Russel, Paul Blair, Romana Abercromby, Simon Bamford, James Watson, Doug Bradley, Gowan Calder, Graham Colquhoun, Marcus McLeod, James McAnerney, Joy McBrinn, Charlie McFadden, Jack North

De naam Clive Barker vertegenwoordigt heden ten dage een industrie binnen een industrie, een A-merk dat de harten van de meeste horrorfanaten al bij voorbaat sneller doet kloppen. De productiviteit van de uit Liverpool afkomstige creatieve octopus is dan ook indrukwekkend. Op zijn cv prijken talloze romans (die niet louter het terrein van de griezelliteratuur bestrijken), gedichten, korte verhalen en films. De ‘Books of Blood’ vormen het magnum opus van Barker, een meesterlijk geschreven verhalenreeks die de grenzen van het onverklaarbare opzoekt en overschrijdt. De film ‘Book of Blood’ is gebaseerd op de gelijknamige proloog en op de epiloog ‘On Jerusalem Street’. Het is na ‘The Midnight Meat Train’ het tweede verhaal uit de reeks dat door een externe regisseur onder handen is genomen.

Centraal staat de zoektocht van Mary Florescu, universitair docent en expert op het gebied van paranormale verschijningen, naar het lot van de doden in het hiernamaals. Een oud huis, dat inmiddels verlaten is omdat het gebouw in het verleden het decor vormde voor een aantal gruwelijke en onverklaarbare gebeurtenissen, vormt een perfecte locatie voor Florescu. Ze besluit gebruik te maken van de diensten van een van haar studenten, de klaarblijkelijk paranormaal begaafde Simon McNeal. Binnen afzienbare tijd komen de onderzoekers tot de ontdekking dat het niet pluis is in het huis. De plek fungeert namelijk als een kruispunt tussen de geestenwereld en het aardse bestaan.

Het is bepaald geen sinecure om de meeslepende verhalen van horroriconen als Clive Barker en Stephen King naar boeiende audiovisuele producties te vertalen. Het is dan ook geen toeval dat het werk van Barker vooral tot zijn recht komt als hij zelf op de regisseursstoel plaatsneemt. Dit keer heeft Barker de eer gelaten aan John Harrison, een regisseur die slechts een grote horrorfilm op zijn naam heeft staan, maar wel een aantal afleveringen voor series als ‘Tales from the Crypt’ en ‘Tales from the Dark Side’ orkestreerde. Een slechte film is ‘Book of Blood’ geenszins: de locatie is perfect, het monochrome kleurenpallet werkt sfeerverhogend, het acteerwerk is behoorlijk en de apotheose grimmig en meeslepend. De prent vertoont echter twee fundamentele zwakheden. Allereerst is het begin niet geweldig gekozen. We zien een uitgeputte jongeman die zich onder een lang gewaad verbergt en meegenomen wordt door een crimineel sujet. Dit heerschap wil zijn doelwit villen om de huid te kunnen verkopen aan een rijke verzamelaar van occulte curiosa. Het lichaam van het slachtoffer blijkt bedekt te zijn met letters en woorden die er met scherpe voorwerpen ingekerfd zijn. De huurmoordenaar wil dan ook graag weten hoe het komt dat zijn slachtoffer is veranderd in een ‘boek van bloed’. Vervolgens ontvouwt zich de hele voorgeschiedenis. Het centrale verhaal was spannender en verrassender geweest zonder deze eerste scène, een fragment dat eigenlijk al deels verraadt hoe de vork uiteindelijk in de spreekwoordelijke steel zit. Het tweede euvel van ‘Book of Blood’ is de lengte. Met een totale speelduur van bijna honderd minuten is de film te traag en zeker een minuut of twintig te lang. Niet zo vreemd, want de verhalen die aan de basis staan van ‘Book of Blood’ nemen op papier samen nog geen vijftig pagina’s in beslag. Bovendien is het de vraag of dit wel de verhalen zijn die schreeuwen om een verfilming. Er zijn in de bundel ‘filmgeniekere’ vertelsels aan te wijzen.

De bovenstaande punten van kritiek nemen niet weg dat ‘Book of Blood’ best een kijkbeurt waard is. De film is niet zo goed als het originele verhaal, maar zeker als je minder bekend bent met de pennenvruchten van Barker staat deze prent toch garant voor een spannende avond.

Frank Heinen