Booksmart (2019)

Recensie Booksmart CinemagazineRegie: Olivia Wilde | komedie | 103 minuten | Acteurs: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte, Victoria Ruesga, Mason Gooding, Skyler Gisondo, Diana Silvers, Molly Gordon, Billy Lourd, Eduardo Franco, Nico Hiraga, Austin Crute, Noah Gavin, Michael Patrick O’Brien

Stel je voor dat Hermione Granger nooit Harry Potter en Ron Weasley had ontmoet. Dan zou haar leven er zo ongeveer uitzien als dat van Amy en Molly in ‘Booksmart’, twee buitenbeentjes die hun schooltijd vooral achter de boeken hebben doorgebracht. Op de laatste schooldag komt Molly (Beany Feldstein) er in het uniseks-toilet van haar highschool achter dat haar klasgenoten, die zij altijd heeft afgedaan als dom en onambitieus, net als zij en haar beste vriendin Amy (Kaitlyn Dever) veelbelovende studies of carrières nastreven. Één scholiere gaat net als Molly naar Yale, een andere is toegelaten op Stanford en weer een ander is gerekruteerd door Google. Aanvankelijk gelooft Molly dit niet, maar op haar ‘hoe kan dat nou, jullie geven helemaal niets om school’ is het antwoord ‘Jawel, we geven echter niet alleen maar om school’. Molly haalt Amy over om die avond dan toch voor het eerst een feestje van een klasgenoot te bezoeken.

‘Booksmart’ volgt de twee meiden vervolgens om te zien hoe ze op dat feest geraken. Het grootste probleem is namelijk dat ze – afzijdig als ze zich al die jaren hebben gehouden van hun klasgenoten – geen idee hebben waar de gastheer woont. Met de paar handvaten die ze hebben, proberen ze steeds dichter bij hun uiteindelijke doel te komen. Bijkomende uitdaging is dat zowel Molly als Amy nu eindelijk iets aan hun geheime crush willen doen; Molly valt op Nick en Amy op skatergirl Ryan (Victoria Ruesga).

Het meest originele aan ‘Booksmart’ is het feit dat het nu eens twee meisjes zijn die in een ‘Superbad’-achtige komedie hun hormonen achterna gaan, blunderen, van vijanden vrienden maken, hun onschuld verliezen en onze harten winnen. Daarnaast is het een sterk punt dat de klasgenoten weliswaar stereotypische karaktertrekken hebben, maar ze krijgen voldoende ruimte om meer dan een bordkartonnen bijfiguur te worden. Beste voorbeeld hiervan is de excentrieke rijke eenling Jared (Skyler Gisondo) en zijn vriendin Gigi (Billie Lourd).

Qua humor moet je ‘Booksmart’ scharen in de infantiele en vulgaire hoek, maar af en toe zitten er zeer geslaagde episodes in, zoals bijvoorbeeld de scène waarin Molly en Amy per ongeluk high worden, die zowel grappig als creatief is. Een andere uiterst fraaie scène – maar dan vanwege de emotionele lading – is die in het zwembad: Amy kleedt zich op uitnodiging van Ryan uit om een duik te nemen in het zwembad en maakt in die paar minuten (in slowmotion gefilmd) een enorme karakterontwikkeling door. De daaropvolgende ruzie die Amy en Molly krijgen geeft de film ook de nodige diepgang, want daaruit blijkt dat de vriendschap minder gebaseerd is op gelijkwaardigheid dan Molly altijd dacht.

Als komedie is ‘Booksmart’ derhalve minder geslaagd dan als portret van een tienervriendschap, die authentiek overkomt en op de juiste momenten, zeker in de tweede helft van de film, ontroert.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 juni 2019
DVD-release: 13 november 2019